NIEUWSSamsung

Samsung troeft LG af met introductie Curved OLED TV

Een beetje competitie, wij houden er wel van. Toen we afgelopen januari tijdens CES 2013 bij zowel LG als bij Samsung gebogen - zogenaamde curved - televisies zagen, leek dat toch vooral toekomstmuziek. Maar wie schetst onze verbazing: beide fabrikanten kondigden deze week al de introductie van de schermen aan.

En, eerlijk is eerlijk, de primeur gaat naar Samsung. En dat weten ze zelf maar al te goed. Niet voor niets kopte het persbericht: ‘Samsung brengt als eerste de Curved TV naar de Nederlandse markt’. Op een kennisgeving van LG hoefden we overigens niet lang te wachten. Binnen 24 uur na de aankondiging van de voornaamste concurrent, viel namelijk ook het persbericht van die producent onze mailbox binnen. Met een iets meer bescheiden headline: ‘LG start verkoop Curved OLED TV in Benelux’.

Een gevoelig tikje, want in juni leek het er nog op dat LG de eerste zou zijn. Maar het lijkt vooral een paniekreactie op de aankondiging van Samsung van de eveneens Zuid-Koreaanse fabrikant. Zo is op de Nederlandse site van LG nog niets te vinden over de Curved OLED TV. Wat blijkt dan ook: het scherm is momenteel alleen verkrijgbaar bij het Belgische Euronix/Selexion, een Nederlandse verkoopdatum kan LG nog niet noemen.

In beide gevallen betreft het een gebogen televisiescherm van 55 inch met 1920x1080 pixels en kan de televisie nog deze maand bij de consument in huis staan. Waarbij de LG 55EA9800 met een adviesverkoopprijs van 8999 euro precies duizend euro duurder is dan de Samsung KE55S9C, die 7999 euro moet kosten.

Zowel LG als Samsung doen prachtige beloftes in hun persberichten. “Samsung laat zien wat mogelijk is wanneer baanbrekende technologie en vooruitstrevend design samen komen. Het technologisch statement is een grote stap voorwaarts in beeldkwaliteit en design. De levensechte beelden en het unieke, licht gebogen scherm geven een adembenemende ervaring”, schrijft Samsung.

Concurrent LG is niet minder ronkend: “LG deed meer dan vijf jaar onderzoek naar de optimale kromming voor deze televisie. Hierdoor geeft de Curved OLED TV haarscherp beeld zónder visuele vervorming en detailverlies aan de randen: een beeld dat een ongekende indruk achterlaat bij de kijkers. Met haar licht gebogen, IMAX-achtige scherm en de doorzichtige voet is de LG’s Curved OLED TV een waar kunstwerk.”

Grootste verschil tussen beide schermen is dat de Samsung KE55S9C beschikt over Multi View. Op die manier kunnen op hetzelfde scherm twee verschillende uitzendingen bekeken worden. Dit gebeurt met behulp van de bijgeleverde 3D-brillen, die zowel het video- en audiosignaal opvangt. De bril is namelijk voorzien van ingebouwde speakers.

LG op zijn beurt belooft dat door het gebruik van de WRGB technologie, waarbij naast een rode, groen en een blauwe subpixel, ook witte subpixels gebruikt worden, een groter kleurenbereik en lager energieverbruik mogelijk is.

Meer informatie over de KE55S9C vind je op de website van Samsung. Op de Nederlandse internetpagina van LG zijn nog geen details van de 55EA9800 te vinden, maar op de site van LG USA wel.


EDITORS' CHOICE