ARTIKEL

Kyteman & Kytopia: What’s next?

Met het naar hem vernoemde HipHop Orchestra zette Kyteman zichzelf in 2009 vol op de kaart. Maar dat de als Colin Benders geboren Utrechter meer in zijn mars heeft, bleek in de jaren die volgden. Hij stichtte niet alleen de creatieve broedplaats Kytopia, de 26-jarige trompettist groeide daar uit tot leider van een immens orkest. Maar what's next?

"Een foto is prima, maar van poseren worden zowel jij als ik niet vrolijk", grapt Colin Benders tegen de fotograaf wanneer Hifidelity de 26-jarige Utrechter bezoekt in zijn 'eigen' Kytopia.

Een broedplaats in het hart van de Domstad waar de trompettist samen met een groot aantal creatievelingen sinds september 2010 niet alleen werkt, maar ook woont.

Kytopia

Het zou aanvankelijk voor korte duur zijn, maar het geplande nieuwbouwproject Zijdebalen op de locatie waar voorheen houthandel Jongeneel gevestigd was, ligt door de economische crisis al jaren op zijn gat. Vooralsnog zijn er geen signalen dat hier snel verandering in komt, dus gaan Kyteman en kornuiten nu al ruim twee jaar hun gang aan de Utrechtse Zeedijk.

Studio

Om een volgende stap te kunnen zetten is het nieuwste project van de creatieve vrijplaats nu eens geen album, maar een heuse studio. Die door de Kytopianen Abel Aelvoet en Dibbe van Laarhoven - muzikanten met respectievelijk een historie als meubelmaker en in de bouw van klimhallen - zélf vanaf de grond wordt opgebouwd, maar die eigenlijk ook al af had moeten zijn.

Want toen we Kytopia eind oktober bezochten om de samenwerking met Hi-Fi Klubben te vieren, en nog slechts het geraamte van de control room stond, stelde Benders zelfverzekerd dat de studio twee weken later in gebruik zou worden genomen.

Inmiddels is een maand verstreken, maar is de studio nog niet af. Waar ging het mis?

"Het ging nergens mis. We zijn tot nieuwe inzichten gekomen en hebben besloten enkele dingen anders aan te pakken. Gaandeweg is het plan steeds verder uitgebreid. In eerste instantie wilden we gewoon een geluidsdicht hok bouwen, maar nu wordt het een volwaardige control room."

Terwijl het nog steeds onzeker is hoe lang jullie nog in Kytopia kunnen blijven. Ben je niet bang dat je al deze moeite doet om er straks misschien maar een jaar plezier aan te beleven?

"Er hoeft maar één goede productie uit voort te komen en dan heeft alle tijd en moeite die we erin stoppen zich al terugverdiend. Stel dat we hier over een jaar weg moeten, dan hebben we in dat jaar veel meer kunnen doen mét deze studio, dan zonder. Deze ruimte kan straks twaalf maanden per jaar efficiënt worden gebruikt, zonder dat we voor ieder project opnieuw de hele loods moeten bekabelen en apparatuur moeten aansluiten. Alles staat straks plug & play klaar, waardoor er effectief veel meer gedaan kan worden.

Wanneer we hier uiteindelijk moeten vertrekken en de groep vindt elkaar nog aardig, dan zoeken we gewoon een nieuw terrein waar we met zijn allen op deze zelfde manier verder kunnen gaan. Dat hoeft niet eens per se in de binnenstad te zijn, dat kan bij een ideale locatie ook best buiten Utrecht zijn. En daar bouwen we de studio dan gewoon opnieuw op. De ziel van Kytopia zit niet in de stenen van de locatie, maar in de mensen die erbij betrokken zijn."

EDITORS' CHOICE