ARTIKELKharma

Lezersbezoek Kharma – alles voor het ultieme geluid

Redactie HiFi.nl | 30 augustus 2013 | Fotografie PHOTO40 | Kharma

Eric Staal is wat je noemt een hifi-liefhebber. Hij kocht namelijk een huis voor zijn speakers. Echt gebeurd? Ja, echt gebeurd. “Ik ben soms wel een beetje ziekig, geloof ik, ja.” Over extreem fine-tunen, de D van diamant, het belang van Blotevogels, groene stiften en uiteraard: muziek.

“Spulleke, hè”, zegt Peter Bats van Kharma bij binnenkomst. “Geen standaard-issue, hoor”, benadrukt hij, “maar een op maat gesneden ‘custom-program’. Eenmalig gebouwd voor Eric.” Eric, dat is Eric Staal (53) uit Arnhem. Al vijftien jaar Kharma-fan. Of beter: Kharma-freak. Nee, Kharma-nerd. En ook dat is nog te zwak uitgedrukt. Maar hierover zo meer.

Eric Staal legt uit

Zoals meestal begon het ook bij Eric, zelfbenoemd ‘gepensioneerd’ handelaar in oldtimers, met een liefde voor muziek. Al ging daar wel een droeve gebeurtenis aan vooraf. Op zijn zesde werd Eric namelijk aangereden door een auto. Weken lang lag hij in het ziekenhuis, met van alles gebroken en een enorme hersenschudding. In ziekenhuizen was nog geen tv, dus luisterde hij radio, via mono-speakers: Beatles, Stones, Cilla Black.“Die muziek sleepte me er doorheen, en is nooit meer uit mijn leven weggeweest."

Vanaf zijn vijftiende ontwikkelde hij een hifi-virus, dat zo’n vijftien jaar geleden tot uitbarsting kwam, toen de joviale Arnhemmer in aanraking kwam met Kharma, de Ferrari onder de speakers, uit Breda. Eric was meteen verliefd en had al snel een klik met eigenaar Charles van Oosterum.

Eric (L.) en Kharma's Sales Manager Peter Bats

Een huis voor de speakers
De liefde voor de hifi gaat diep bij Eric. Heel diep. Zo kocht hij een jaar geleden geen Ferrari, geen buitenhuisje en geen zeilboot, maar een nieuw huis. Een fraai vrijstaand huis, in een lommerrijke wijk in Arnhem, vlak bij een natuurplas. Een huis voor zijn speakers, met fijne akoestiek, mede door een extreem hoog plafond. Vrijstaand bovendien, zodat hij ongestoord kon ‘blazen’, iets dat hij nu met de regelmaat van de klok doet.

Om een indruk te krijgen van wat Eric Staal, vader van drie tienerkinderen, sinds een maandje of vier in zijn relaxed, beetje seventies ingerichte woonkamer heeft staan: op de laatste beurs in Las Vegas won Kharma een award voor ‘beste sound’ voor haar nieuwe Elegance dB9-S-(Signature)-speakers (we waren erbij, red.). Prijskaartje: rond de dertigduizend euro per set. Een licht gepimpte versie van de standaardversie dB9, allebei gewoon te bestellen bij Kharma.

Maar Eric Staal is de trotse eigenaar van iets nog veel exclusievers: de unieke Elegance dB9-SD, waar speciaal voor hem een jaar aan gebouwd is. De bekabeling loopt niet via aansluitterminals, maar direct naar aparte filterbakken. Ook uniek: het midhoog en het laag worden door verschillende versterkers aangestuurd, het sublaag is nog apart aan te passen met DSP (Digital Signal Processing). De kast is extra verzwaard met een koper- en goudlaag en met een zestal behandelingen ‘gemodelleerd’ naar Exquisite-normen met units (zoals de middentoner en het speciale magneetsysteem) uit de Exquisite Omega 7-familie. 

Kers op de taart is de ‘D’, de diamant, boven in de speaker. Uniek in de wereld, zegt Peter Bats. “Een diamanten membraan gemaakt van het hardste materiaal, ontzettend sterk, maar ook extreem dun en superlicht. Hierdoor hoor je totaal geen vervorming. Filtertechnisch gaat het zo ver dat je de energie die het afstraalt beleeft in de emotie. Het zijn tonen die voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn, maar zeker wel op te merken zijn in onze belevingswereld.”

MERK

EDITORS' CHOICE