NIEUWS

Mannen Met Platen

Redactie HiFi.nl | 08 augustus 2013

In de decennia dat muziek vooral via lp’s afgespeeld werd, stond het hoesontwerp in hoog aanzien. Een sleeve deed soms nauwelijks onder voor de ‘echte’ kunst. Het ging zelfs zover dat liefhebbers een album kochten enkel en alleen om de hoes; het vinyl verdween in de vuilnisbak, en de albumhoes werd aan de muur gespijkerd – popcultuur!

Dat kunst rond vinyl niet per se in de platenhoes zelf hoeft te zitten, bewijzen de Mannen Met Platen. De twee plaatjesdraaiers zijn te huur voor een feestje, concert of festival en draaien daarbij voornamelijk Soul, Jazz, Blues, Beat, Funk, Rhythm & Blues, Rock 'n' Roll, Hip Hop, Ska en Reggae. Maar: ze hebben ook een Facebook-pagina, en daar verzamelen ze de meest opvallende afbeeldingen in de categorie 'Plaat'.

We maakten een selectie van een aantal van de mooiste die ze hebben weten te verzamelen. Kijk ook eens in het foto-album links, en ga zeker eens naar Facebook.com/MannenMetPlaten.

In de toenemende populariteit van streaming zien sommigen overigens de doodsteek voor de album art. Tegelijkertijd geven platenmaatschappijen nu speciale, meestal gelimiteerde edities van nieuwe albums uit waarin juist dat artwork centraal staat. Een collectie van bijzondere platenhoezen uit het verleden verzamelden we hier.


EDITORS' CHOICE