NIEUWS

Spotify gefileerd door Nigel Godrich en Thom Yorke

Redactie HiFi.nl | 15 juli 2013

De dag na hun optreden met Atoms For Peace tijdens het EXIT Festival in Servië, besloten producer Nigel Godrich en Thom Yorke even flink van leer te trekken tegen Spotify. Dat deden zij als toelichting op het waarom de muziek van debuutalbum AMOK van Atoms For Peace niet langer beschikbaar is via de muziekstreamingdienst.

Godrich en Yorke vormen samen met bassist Flea (Red Hot Chili Peppers), Joey Waronker (drumde onder meer bij Beck en R.E.M.) en de Braziliaanse percussionist Mauro Refosco (tourde met RHCP) de experimentele band die vorig weekend Amsterdam nog aandeed. Allen muzikanten die hun sporen in de muziekindustrie ruimschoots hebben verdiend, maar volgens hen is er van alles mis met Spotify.

In een enorme serie tweets legt vooral Godrich uit dat er in zijn ogen van alles mankeert aan het verdienmodel van Spotify. “Nieuwe artiesten get paid fuck met dit model”, schrijft de Britse producer, die ook wel eens het zesde lid van Radiohead wordt genoemd. “Vergis je niet, nieuwe artiesten die je ontdekt via Spotify krijgen geen cent. Ondertussen zwemmen de aandeelhouders binnenkort in het geld.”

Later mengde ook Yorke zich in de discussie, al kreeg de Radiohead-zanger ook direct een weerwoord van fans. Zo zou het bijvoorbeeld niet netjes zijn geweest dat Radiohead enkele jaren geleden het album In Rainbows zomaar weggaf, na “tien jaar financieel te zijn gesteund door label EMI. Van de opbrengst van In Rainbows had EMI nieuw talent kunnen steunen”.

Lees de complete ‘rant’ van Godrich en Yorke in dit handige Storify-overzicht dat Niels Aalberts maakte. Spotify heeft nog niet gereageerd op de uitlating van de Atoms For Peace-leden. De reactie van Spotify lees je hier.

Hieronder een clip van Godrich en Yorke in actie tijdens een optreden van Atoms For Peace.


EDITORS' CHOICE