NIEUWS

Opnieuw vervelende records in faillissementen


Redactie HiFi.nl | 11 juli 2013

'Recordaantallen' klinken ergens inherent als iets moois; de snelste, de beste, de meest succesvolle. Als het om een recordaantal faillissementen gaat, is het iets wat we eigenlijk liever niet lezen.

In een kwakkelende economie met slechte cijfers en een nog slechter consumentenvertrouwen is een boodschap als bovenstaande bovendien niet de meest wenselijke. Onze koppen in het zand steken gaat echter ook niets oplossen. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt vandaag, in navolging van een eerder bericht over het eerste kwartaal van 2013, dat er in zes maanden tijd nog nooit zoveel bedrijven een faillissement aangevraagd hebben als in de eerste helft van dit kalenderjaar; in Nederland gingen 4.983 bedrijven kopje onder, wat veertien procent meer is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal faillissementen van bedrijven in de handel (1040) en bouw (985) bleef onverminderd hoog. In de handel betrof het vooral (groot)handel in kleding, bouw- en doe-het-zelf-materialen en winkels in woninginrichting. Uiteraard zijn er ook in de consumentenelektronica klappen gevallen. Niet voor niets lazen we de afgelopen periode al berichten over iCentre, Free Record Shop en de Harense Smid.

De meeste faillissementen werden uitgesproken in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Dit zijn ook de provincies met het grootste aantal bedrijven. Ten opzichte van de eerste helft van 2012 steeg het aantal faillissementen in alle provincies. De toename was met 69% relatief het grootst in Groningen. In Gelderland bleef de stijging beperkt tot 5%.

EDITORS' CHOICE