Bowers & Wilkins CM10 nieuw vlaggenschip CM-serie

Bowers & Wilkins introduceert de CM10, het nieuwe vlaggenschip uit de CM Serie. Voorzien van een geheel nieuw ontworpen tweeter-on-top, een ontkoppelde FSTTM midrange en drie bass-drivers voor prestaties die een nieuw hoogtepunt in de CM Serie moeten vertegenwoordigen. Verkrijgbaar in vier kleuren.

Bowers & Wilkins liet ons vandaag weten met trots de nieuwe CM10 op de markt te gaan brengen. De introductie werd desgevraagd als volgt geduid; "De lancering van CM10 is een bepalend moment voor deze alom gewaardeerde Serie; hij zet een nieuwe standaard in prestaties, is voorzien van diverse innovaties en brengt voor het eerst enkele wezenlijke Bowers & Wilkins-technologieën naar deze luidspreker-range."

De eerste van deze eigen technologieën is direct duidelijk: de CM10 is het eerste model uit de serie met een tweeter-on-top configuratie — een karakteristieke eigenschap van de bekende Bowers & Wilkins 800 Series Diamond. Door de tweeter op deze manier te isoleren wordt de geluidslokalisatie en -verspreiding verbeterd, waardoor er een natuurlijker, ruimtelijker geluid ontstaat.

De tweeter dome die zich in de bijzondere behuizing bevindt, markeert eveneens een primeur voor de CM Serie. De CM10 maakt gebruik van een nieuw ontwerp, deels gebaseerd op onderzoek naar de koolstofvezel-versterkte tweeter die te vinden is in PM1. In de CM10 is de rand van de aluminium dome versterkt met een tweede laag aluminium die het profiel van de centrale dome nabootst, waardoor er een nieuw en opvallend 'double dome' ontwerp ontstaat.

Deze aanpak verstevigt de gehele structuur en voorkomt dat er een 'rondheidfout' optreedt in de spreekspoel bij hogere frequenties. De double dome moet de eerste break-up frequentie van de standaard dome van 30kHz omhoogdrijven naar 38kHz. "Het maakt de tweeter zuiverder in het zo belangrijke hoorbare bereik onder 20KHz — het resultaat is een uitzonderlijke helderheid en controle, zelfs met de meest complexe muziekreproducties.

Het verplaatsen van de tweeter naar de bovenkant van de speakerkast heeft echter meer voordelen, stelt Bowers & Wilkins. "De hoogte van CM10 is gelijk aan die van CM9, maar door meer diepte te creëren in de behuizing en zowel de tweeter als de FST midrange drive units te verplaatsen, is voldoende extra ruimte ontstaan voor een extra bass drive unit. Om het anders te zeggen: CM10 heeft 50% méér bass driver oppervlakte dan CM9, met drie drivers in plaats van twee. Door toepassing van een derde woofer wordt een diepere laagweergave bereikt. Deze extra bass driver helpt ook om vervorming te voorkomen en maakt een hoger maximaal afspeelniveau mogelijk."

Veel aandacht is ook besteed aan het midrange gebied. De CM10's Kevlar FST driver is  voor de eerste keer in de
CM Serie — ontkoppeld van de speakerkast. "Deze prestatieverbeterende oplossing reduceert niet alleen hoorbare verkleuring van het geluid, maar maakt de luisteraar ook veel minder bewust van de plaatsing van de luidspreker zelf."

De FST drive unit wordt op z'n plaats gehouden met een ontkoppeling, zoals deze ook te vinden is in 800 Series Diamond modellen. Het verplaatsen van de midrange driver naar de bovenkant van de luidsprekerkast geeft hetzelfde resultaat als het plaatsen van de tweeter bovenop de kast; het verbetert de spreiding en voorkomt diffractie.

"Het cumulatieve effect van al deze verbeteringen is dat, vergeleken met CM9, de CM10 luider speelt en voorziet in een dieper doorlopende laagweergave. Bovendien kenmerkt hij zich door een betere spreiding en plaatsing en veel minder vervorming en kleuring. Het is een waardig topmodel voor de CM Serie en brengt de prestaties van deze range naar nieuwe hoogten."

De CM10 kan geleverd worden in een reeks afwerkingen; twee echte houten fineerafwerkingen, Rosenut of Wengé, of twee lak versies, Black Gloss of Satin White. De CM10 is verkrijgbaar in september, voor € 1.800 per luidspreker. Kijk ook eens op de Bowers & Wilkins Special.

MERK

EDITORS' CHOICE