NIEUWS

The Vinyl Library opent deuren in Londen

Redactie HiFi.nl | 03 juli 2013

Terwijl veel van hun leeftijdsgenoten op het Glastonbury Festival waren, of daar toch het liefst hadden willen zijn, liepen twintigers Elly Rendall en Sophie Austin te sjouwen met dozen en kratten vol LP’s. Met resultaat, want aanstaande maandag opent in de wijk Stoke Newington in Noord-Londen The Vinyl Library haar deuren. Juist, een bibliotheek voor vinyl.

Zoals wel vaker ontstond ook dit idee in de kroeg. “We waren daar bezig met een dj-set en bespraken hoe we onze platencollectie uit konden breiden”, vertelt Austin, tot voor kort werkzaam in de reclamebusiness, aan de Engelse krant The Guardian. “Maar we hebben een eclectische smaak en niet het budget een flinke collectie aan te schaffen. In de bibliotheek kun je ook al geen vinyl meer lenen, dus opperden we: misschien moeten we zelf een vinylbibliotheek beginnen.”

Het idee kon in de kroeg in ieder geval op veel enthousiasme rekenen. Al is het volgens Rendall meer dan een plek waar je even wat plaatjes komt lenen. “We willen een open en aangename ruimte worden. In platenzaken voelen mensen zich toch altijd wat opgelaten om vragen te stellen, omdat ze minder weten dan de medewerkers. Daarnaast denken we dat The Vinyl Library ook een maatschappelijke functie zal krijgen, dat het een hang-out voor andere vinyl-enthousiastelingen wordt.”

De leraarassistent haalt een bibliotheek in Crofton Park, in het zuiden van Londen, aan als voorbeeld. “Die werd gesloten, waarop een handvol gepensioneerden de boel overnam. Mensen spelen daar spelletjes en er is altijd iemand die je met passie vertelt over het boek dat je overweegt te lenen. Dat heeft ons geïnspireerd tot dit idee.”

Lid worden van The Vinyl Library kost 1 pond, waarop maandelijks - afhankelijk van inkomen - vijf tot tien pond abonnementsgeld moet worden betaald. Daarvoor mogen leden zo vaak als ze willen LP's lenen, maar nooit meer dan vijf tegelijk. De collectie komt tot stand door donaties van over de hele wereld. Zo kregen de dames van iemand uit New Orleans zo’n driehonderd LP’s toegestuurd. Vrees dat geleende platen niet worden teruggebracht, hebben ze niet. “Misschien zijn we naïef, maar we hopen dat mensen dit idee respecteren. Daarbij: waarom zou je vijf albums achterhouden wanneer je zoveel meer tot je beschikking hebt?”

Austin en Rendall hopen dat hun idee gevolg krijgt in meer steden. “We zijn al gebeld door iemand uit Birmingham die daar wil starten met The Vinyl Library. Hopelijk zijn er snel meer mensen die hun eigen bibliotheek gaan runnen.”

Kijk voor meer informatie over The Vinyl Library op de Facebookpagina van de bibliotheek.


EDITORS' CHOICE