COLUMN

Vinyl niet langer een niche

Redactie HiFi.nl | 11 juni 2013

Het heeft er alle schijn van dat vinyl steeds verder uit de schaduw treedt. Waar het jarenlang toch vooral een nichemarkt betrof, wint het zwarte goud steeds meer aan populariteit, zo geven recente cijfers aan.

Vooral onder mensen die nog niet eens waren geboren toen de CD zijn intrede deed en de LP naar de achtergrond verwees. Plus: negen redenen waarom een platenspeler en vinyl waaaaaay cooler zijn dan de glimmende schijfjes van kunststof polycarbonaat.

Het heeft iets tegenstrijdigs. Terwijl de muziekconsumptie steeds verder verschuift richting streaming, is de populariteit van vinyl op zijn hoogste niveau sinds de CD eind jaren ’80 van de vorige eeuw de LP van de troon stootte. Weliswaar zijn de verkoopcijfers nog lang niet vergelijkbaar, ook platenmaatschappijen zien vinyl niet langer meer als een niche.

Waar veel labels in de jaren ’80 en ’90 hun drukpersen sloten, zijn het allang niet meer alleen dance releases of re-releases die op vinyl worden uitgebracht. Sterker, het is tegenwoordig weer heel gebruikelijk dat nieuwe releases ook op LP worden uitgebracht. De verkopen onderschrijven die beslissing, zo becijferde het Amerikaanse Nielsen SoundScan - vergelijkbaar met GfK dat dergelijke statistieken in ons land bijhoudt.

Zo werden van het album Random Access Memories, de nieuwe langspeler van Daft Punk, in de eerste week van release 339.000 fysieke exemplaren verkocht in de Verenigde Staten. Zes procent daarvan, zo'n 19.000, betrof een vinylexemplaar. Ook Modern Vampires Of The City van Vampire Weekend en Trouble Will Find Me van The National deden het met respectievelijk tien- en zevenduizend verkochte LP’s in de eerste week, relatief gezien bijzonder goed.

De winnende populariteit van de LP zorgde ervoor dat veel platenlabels in de afgelopen jaren hun catalogussen heruitbrachten, niet zelden op 180 grams vinyl. Het stelde niet alleen de liefhebber in staat zijn platencollectie uit te breiden, ook jongeren sloegen aan het verzamelen.

De revival van vinyl is namelijk voor het grootste deel te danken aan een publiek dat nog niet eens geboren was toen de CD zijn intrede deed. In een beetje studentenkamer is de platenspeler - ze komen in de meest vreemde uitvoeringen - niet meer weg te denken. Met andere woorden: vinyl is hipper dan het de afgelopen dertig jaar is geweest. Niet langer worden mensen die vinyl prefereren boven een CD afgedaan als ‘romantici’. Ook het jaarlijkse Record Store Day, een dag waarop vaak heel bijzondere releases te koop zijn in de platenzaak, heeft zeker bijgedragen aan de hernieuwde interesse voor vinyl.

Marlein Parlevliet houdt zich bezig met de organisatie van Record Store Day in Nederland

Tekenend voor de populariteit onder jongeren is een scène uit de eerder dit jaar verschenen film Warm Bodies (een aanrader volgens de collega's van filmpjekijken.com). Daarin geeft de Britse acteur Nicholas Hoult gestalte aan R, een zombie die nog een heel klein beetje menselijkheid in zich heeft. R verzamelt in zijn schuilplaats, een vliegtuig op een verder verlaten vliegveld, verschillende spullen, waaronder een platenspeler inclusief platencollectie. Wanneer Julie, de jonge vrouw die R heeft gered uit handen van collega-zombies, hem vraagt waarom hij geen iPod heeft, antwoordt R dat er “in vinyl veel meer leven zit”.

Op het blog Refined Guy troffen we overigens negen redenen waarom iedereen een platenspeler zou moeten bezitten. We lichten er hieronder alvast twee uit.

LP’s zien er gewoon cool uit
Nee, we hebben het niet per se over de hoes, die wordt later in het blog nog uitgelicht, maar over de plaat zelf. Ten eerste zijn LP’s lekker groot. Daarnaast heeft het zien ronddraaien van een album iets boeiends. Dat gevoel krijg je niet bij een CD en al helemaal niet bij een MP3’tje. Het mooiste zijn natuurlijk de LP’s die uitgebracht worden in mooie, frisse kleuren. Zoals Could You Be Loved van Bob Marley in dit filmpje.

LP’s klinken gewoon veel beter
Zonder twijfel het punt waarover muziekliefhebbers onderling het meest discussiëren wanneer het over LP’s gaat. Jarenlang klonk geweeklaag van vinylliefhebbers over hoe het “warme geluid” van LP’s verdween met de intrede van het digitale tijdperk. Ene Joe Collins deed uitgebreid onderzoek naar het verschil, zijn bevindingen zie je in onderstaande video.

Lees alle negen redenen volgens Refined Guy hier


EDITORS' CHOICE