REVIEW

Minco Eggersman - Drone/De Nieuwe Wereld

Onlangs bracht Minco Eggersman op zijn eigen label Volkoren (dat onlangs zijn tienjarige jubileum vierde) de soundtrack van de nieuwe film De Nieuwe Wereld uit, samen met de soundtrack van de film Drone.

Het componeren van goede filmmuziek is een zware dobber, als je er goed over nadenkt. Want niet alleen fungeert je werk als bijproduct die het hoofdproduct moet versterken, de kracht van de muziek an sich wordt vaak niet eens opgemerkt. Het getuigt dan ook van een flinke portie lef (en liefde voor het eigen werk) wanneer de muziek op cd uitgebracht wordt.

De door Jaap van Heusden geregisseerde film De Nieuwe Wereld ging onlangs in première. Net als in het verleden deed Jaap weer een beroep op Minco Eggersman voor de ondersteunende muzikale kracht. Nu is het bekend dat Minco naast zijn werk als A&R Manager voor platenlabel Volkoren ook veel instrumenten bespeelt en ook nog eens zingt in onder andere de band At The Close Of Every Day of onder z’n eigen project ME. In z’n jaarlijkse schema bouwt hij vrijwel altijd een periode in waarin hij tijd steekt in muziek voor onder andere films. Dat geschiedde dus ook voor deze twee films.

Net als in de films De Nieuwe Wereld en Drone worden contrasten ingezet, hoewel ze een stuk subtieler zijn. Vergis je niet, deze soundtrack is ook een echte soundtrack. Geen songteksten, geen enkele vorm van populair componeergedrag met een intro, refrein of outtro. Nee, Drone/ De Nieuwe Wereld hangt aaneen door verschillende soundscapes te creëren met vele - al dan niet zelfgemaakte of uitheemse - instrumenten. Met een tracklisting die over de twee albums op een som van 33 uitkomt en een prima productie (mede dankzij Jan Borger) is het dubbelalbum feitelijk een tweeluik dat ondanks de beoogde intentie als soundtrack onafhankelijk toch weet te scoren.

De verschillende tracks zijn namelijk verweven met veel emotie - voor wie ervoor openstaat - en diepgang. Het gebruik van een grote diversiteit aan instrumenten en de uitvoering (met een gastrol voor niemand minder dan Blaudzun op zowel - schaarse - vocalen als banjo) en af en toe elektronische klanken nemen de luisteraar mee in een wereld die zowel desolaat als hoopvol lijkt. Waar het af en toe lastig is om een soundtrack vaker te beluisteren, weet Minco Eggersman het voor elkaar te spelen om een coherent en vooral muzikaal product af te leveren die meer in zijn mars heeft. Wat de uitgave op cd dus rechtvaardigt.

Liefhebbers van wereldmuziek, drone, post-rock en zelfs ambient zouden in deze dubbelaar wel eens een erg fijne ervaring kunnen vinden. En dan is het verschil tussen de twee films ook nog eens goed hoorbaar, de eerste wat zwaarder van stof, de tweede meer hoopvol. Toch passen de twee goed samen.

Muzikale waardering: 7½ 
Klankmatige waardering: 8
Label: Volkoren
Speelduur: 58:52 minuten
Website

Lees ook ons interview met Minco Eggersman over 10 Jaar Volkoren


EDITORS' CHOICE