NIEUWS

Noise cancelling zorgt voor razendsnel internet


Redactie HiFi.nl | 31 mei 2013

Lezen we dat goed? Ja: door dezelfde technologie die gebruikt wordt voor geluidsonderdrukking in hoofdtelefoons toe te passen op glasvezel, kan internet veel sneller dan tot nu toe het geval is aangenomen. Volgens wetenschappers laat de noise cancelling technologie internetsnelheid tot 400 Gbps toe, vier keer sneller dan momenteel beschikbaar is. Althans, dat schrijven ze in vakblad Nature Photonics.

De Ferrari T350 is één van de hoofdtelefoons met noise cancelling.

Bij noise cancelling wordt gebruik gemaakt van een microfoontje dat storend omgevingsgeluid oppikt, waarop de technologie in de hoofdtelefoon dat omgevingsgeluid in tegenfase uitstuurt. Door destructieve interferentie wordt het originele geluid vervolgens gedempt. De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat ze die techniek ook kunnen toepassen op glasvezelnetwerken om zodoende ‘ruis’ weg te nemen.

In een glasvezelkabel wordt data over lichtgolven verplaatst. Om dat met hoge snelheid en over verre afstanden te kunnen doen, is veel energie nodig. Dit brengt ruis met zich mee, wat effect heeft op de snelheid en stabiliteit van de internetverbinding. Door eenzelfde soort technologie toe te passen als bij noise cancelling, in dit geval data over twee lichtstralen en gespiegeld van elkaar versturen, zou de ruis in de glasvezelkabel worden uitgeschakeld.

EDITORS' CHOICE