ARTIKEL

Nieuw of Tweedehands?

Hobby's kosten geld, de ene wat meer dan de andere, maar er moet altijd geld bij. Dat is zeker ook van toepassing op hifi. Als je daar ooit een serieuze eerste stap in hebt gezet, en gebeten bent door 'het virus', dan zul je regelmatig financiële afwegingen moeten maken. Een belangrijk aspect van de hifi-hobby is namelijk dat je met enige regelmaat de behoefte zult voelen om (een onderdeel van) je installatie te vervangen voor iets beters. De zoektocht naar de weergave die het beste bij je past is nu eenmaal eindeloos.

De eerste keuze bij het aanschaffen van iets nieuws is vrij simpel: nieuw of tweedehands? Voor beide opties is wat te zeggen. Nieuw kopen heeft een paar belangrijke voordelen. Ten eerste de stand der techniek. Het is beslist niet zo dat moderne apparatuur altijd beter klinkt dan oude, maar vaak is dat wel zo. Een ander belangrijk punt is het advies dat een goede hifi-specialist kan geven.


Foto: Henk Boot

Je vervangt meestal niet je hele set, en dan is het een goed idee om na te denken over de `match` die het nieuwe component moet gaan maken met de rest van de installatie. Een ervaren hifi-dealer kan daar een belangrijke helpende hand in bieden. En natuurlijk moeten we de garantie niet vergeten. Die is meestal niet overdraagbaar, en dus een belangrijke factor in de overweging.

Maar er zijn natuurlijk ook voordelen aan tweedehands kopen. Nieuwe hifi-apparatuur kent een redelijk snelle afschrijving. Gemiddeld moet je na het eerste jaar al rekening houden met 40% waardevermindering, zeker als het apparaat alweer een opvolger heeft gekregen. Bij de meer exotische merken – die vaak langer met een model doen – is die afschrijving wat minder groot, maar nog steeds aanzienlijk. Zo kun je dus voor een aantrekkelijk(er) bedrag een apparaat aanschaffen dat nog lang niet achterhaald is, vaak niet eens zo heel erg afwijkt van de opvolger, maar toch voor net iets meer dan de helft van de nieuwprijs wordt aangeboden.


EDITORS' CHOICE