Platenspelers – Alweer mechanica, en dus gevoeliger voor slijtage. Het lager is van vitaal belang voor ongestoord functioneren. Nu gaan de lagers in de betere platenspelers vaak decennia mee, maar als er bijvoorbeeld altijd een zwaar aandrukgewicht op de draaitafel is gebruikt kan het lager daaronder te lijden hebben gehad.
Ook slecht onderhoud (om de vijf jaar een drupje speciale olie is kennelijk ook nog teveel gevraagd) is een gevaar dat op de loer ligt. Ook met de arm kan wel wat mis zijn. Bij een éénpuntsophanging kan het puntje waarop de arm balanceert afgerond of verbogen zijn, en bij een cardanische ophanging kan er speling op de `gewrichten` zitten. Allebei niet leuk en niet goedkoop on te repareren of vervangen.
Element – gevaarlijk, want het onderdeel waar het vooral om draait (de naald) is zo klein dat je het eigenlijk onder een stereoscoop moet bekijken om zeker te weten dat er nog voldoende `op zit`. En dan bedoel ik geen vuil (want dat is altijd te verwijderen), maar diamant. Een versleten naald is zeer stomp, tast dus hoog in de groef af, pikt daardoor meer tikken en ruis op, en slaat gemakkelijker over. De cantilever waar de naald op gemonteerd is kan ook verbogen of krom zijn. Als dat zo is: laten liggen! Bij aankoop via het internet is vooraf bekijken niet mogelijk, dus maak daar zeer goede afspraken met de verkoper over...
Conclusie:
Er zijn twee belangrijke factoren die bepalen of je tot aanschaf van een tweedehands apparaat over kan gaan, en dat zijn gezond verstand en een goede luisterproef. En welbeschouwd gelden die ook voor de aanschaf van een nieuw apparaat. Speel je graag op safe of ben je graag helemaal bij de tijd, koop dan iets nieuws. Wil je iets beters dan met het gegeven budget bereikbaar is, en ben je bereid bepaalde risico`s weloverwogen te nemen, dan is de tweedehandsmarkt je plek.