NIEUWS

Hobbyisme leidt tot bijzondere dipool speaker bij nieuw merk Daudio

Een uit de hand gelopen hobby noemt Hans Beckeringh de introductie van de Daudio Dipool W1. Na anderhalf jaar passen, meten en testen krijgen de leden van Audio Vereniging Midden Nederland (AVMN) donderdag 30 mei de primeur te zien en te horen van de dipool luidspreker die Beckeringh samen met compagnon Jeroen Dezaire ontwikkelde.

De twee zijn al ruim twintig jaar hifigek. Maar ze misten goed klinkende en mooie dipool luidsprekers. Dus gingen ze zelf aan de slag. “Jeroen en ik zijn al vele jaren bezig met zelfbouw. We hebben van alles geprobeerd en getest. Steeds wanneer we mensen iets lieten horen, zeiden ze dat we er meer mee moesten doen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van Daudio.”

Het eerste model van dit in 2012 opgerichte bedrijf is gebaseerd op een dipool W-Frame voor de lage frequenties met daarboven een vrij hangende tweeter en middentoner. Vandaar ook dat de bijzondere luidspreker de Daudio Dipool W1 is gedoopt.

Tijdens de luisteravond van Audio Vereniging Midden Nederland (AVMN) in Amersfoort worden de Daudio Dipool W1 speakers aangestuurd door eveneens zelf ontwikkelde Daudio ASP (Analoge Signaal Processor), de Daudio 4 x 250 watt versterker en de Daudio DAC met volumeregeling en bronkeuze. “We hebben daarvan inmiddels de eerste exemplaren verkocht, maar klaar voor grootschalige productie zijn we nog niet helemaal.”

Voor massaproductie van de referentie speaker W1 is Daudio wel al zover, al maken Beckeringh en Dezaire zich geen illusies. “Wanneer we in het eerste jaar tien tot 25 paar verkopen, dan zijn we al helemaal blij”, vertelt Beckeringh aan HiFi.nl. “We hebben er sowieso hartstikke veel schik in om dit te doen. Het is een behoorlijk uit de hand gelopen hobby.”

Sterker, volgens de Zwollenaar is Daudio op een missie. “Er wordt vaak gezegd dat dipool speakers niet goed kunnen klinken, vooral in het laag. Mensen die de W1 al hebben gehoord, zijn stuk voor stuk onder de indruk. Volgens hen hebben we een heel bijzonder product ontwikkeld. Wij bewijzen dus het tegendeel”, zo klinkt het zelfbewust.

“Je hebt luidsprekers op de markt die een eigen ‘sausje’ over het geluid uitsmeren, maar het is ons juist om een zo natuurgetrouw mogelijk geluid te doen”, vertelt Beckeringh. “De W1 is een luidspreker die niets toevoegt, geen kleuring en kastresonanties heeft en met gemak een natuurgetrouw geluid neerzet. Om dat te bereiken zijn we opzoek gegaan naar de optimale behuizing, de beste drivers met een levendige en natuurgetrouwe weergave en de beste elektronische componenten om deze drivers te filteren en te versterken.”

Al benadrukt Beckeringh dat Daudio meer doet dan alleen een setje speakers verkopen. Het komt de W1 volledig inregelen bij de koper. “Het is niet zo dat we zeggen: hier heb je een doos, succes ermee. Een perfect klinkende speaker samengesteld uit de beste materialen is één, maar wanneer je hem niet goed inregelt, schiet je er nog niks mee op. Een goede afstelling is minstens zo belangrijk. Bij Daudio koop je dus niet alleen een set speakers, maar dragen wij tegelijkertijd ook zorg voor de installatie.”

De Daudio Dipool W1 is geprijsd op iets minder dan negenduizend euro voor een paar. Leden van de Audio Vereniging Midden Nederland krijgen donderdag 30 mei een demonstratie van deze bijzondere luidspreker van eigen bodem. Tijdens X-fi in september in Veldhoven kan het grote publiek kennismaken met de producten van Daudio, zo belooft Beckeringh alvast.

EDITORS' CHOICE