NIEUWS

Free Record Shop Nederland vraagt faillissement aan


Redactie HiFi.nl | 24 mei 2013

Free Record Shop Nederland heeft plannen bekend gemaakt om faillissement aan te vragen, weet persbureau Novum. Het personeel van de winkelketen heeft dat vandaag te horen gekregen. 

In de komende periode wordt in samenspraak met de curator bekeken of er een doorstart gemaakt kan worden. De Nederlandse winkels blijven voorlopig in ieder geval nog open, de zaken in België blijven gewoon bestaan. 

De NOS meldt dat "de veranderende markt en de niet herstellende economie" debet zijn aan deze situatie, in de eigen woorden van oprichter Hans Breukhoven. De platenzaak, die hij in 1971 in Schiedam startte, maakt al enige tijd en om diezelfde reden een reorganisatie door, waarbij reeds tientallen winkels de deuren hebben gesloten. Breukhoven zelf is afgelopen najaar teruggetreden uit het dagelijks bestuur.

De platenzaak had op haar hoogtepunt zo'n 350 filialen in de Benelux en Scandinavië, goed voor een jaaromzet van ruim een half miljard euro. Het avontuur in Scandinavië, zo weet de NOS, mag grotendeels als mislukt gezien worden, en daarmee eveneens deels debet aan de huidige problemen. Al in 2008 werden de 49 Free Record Shop stores in Noorwegen aan een Amerikaans bedrijf verkocht. Hoeveel winkels er nu in Nederland zullen sluiten, is nog niet bekend. Wel kunnen we een nieuwe voetnoot in de levensloop van de cd bijschrijven - al was de keten op dat vlak al lang geen marktleider meer.

EDITORS' CHOICE