High End primeur: fact.12 van PMC

Het was weliswaar al aangekondigd door PMC, maar tijdens High End München konden we met eigen ogen de fact.12, het nieuwe flagship model in de fact serie van PMC aanschouwen.

Al duurt het nog wel een paar maanden voordat de nieuwe speaker daadwerkelijk verkrijgbaar is; de eerste 3-weg speaker in de fact lijn mogen we in juli op de Nederlandse markt verwachten. 

De fact.12 heeft een nieuwe, vijf centimeter grote, midrange dome die is ontwikkeld door gebruik te maken van onderzoek van het National Physical Laboratory. Door lasermetingen kon het NPL het geluid dat speakers produceren ‘zien’.

Voordeel van de vroege vogel

Het eindresultaat is in het compleet nieuwe slanke kabinet geplaatst tussen de tweeter en de dubbele veertien centimeter grote basunits met aluminium cones. Ook nieuw is een basregelaar, die de gebruiker in staat stelt de bas enigszins te regelen (*update: vanuit de importeur begrijpen we dat de basregelaar niet nieuw is; op alle eerdere modellen is op het scheidingsfilter de mogelijkheid om de hoog- en de laagweergave enigszins te beïnvloeden voor een betere afstemming op de akoestiek van de ruimte).

De fact.12 gaat 14.660 euro kosten en is naar verwacht wordt in juli in Nederland. De nieuwe luidspreker is uitgevoerd in de kleuren Rich walnut, Graphite poplar en Tiger ebony. Daarnaast is de complete fact lijn vanaf heden ook verkrijgbaar in een nieuwe witte zijden finish.

Lees alle over High End München 2013 op onze Special Page


EDITORS' CHOICE