In de HiFi.nlĀ redactiemailĀ ontvangen we regelmatig vraagstukken, die sterk op elkaar lijken. Onderwerpen die ongetwijfeld bij veel meer mensen spelen, en zich uitstekend lenen voor een rubriek Veelgestelde Vragen.
Die rubriek bestaat uit eenĀ reeks betrekkelijk tijdloze vragen en antwoorden die weliswaar niet onuitputtelijk zijn, maar die desalniettemin een goede basis vormen om de AV-wereld wat beter te begrijpen.Ā
Klik hier voor de eerste aflevering, en hier voor de tweede
InĀ de eerste afleveringĀ behandelden we het vraagstuk in hoeverre het vermogen van je versterker aansluit op de capaciteiten van je speakers.Ā In de tweede editie gingen we in op het frequentiebereik van luidsprekers. Ditmaal is de beurt aan beeldschermen.
Beste redactie,
Ik zit met een vraagje dat ik jullie graag wilde toevertrouwen. Ik zou namelijk binnenkort een nieuwe tv willen aankopen 46 Ć 55ā, zoiets, en ik vroeg me af of ik dan best voor een lcd, een led, een oled of een plasma tv zou kiezen. Hebben jullie daar enig zicht op?
Het lijkt er inderdaad op alsof je tegenwoordig uit vier verschillende tv-technologieĆ«n kan kiezen, maar dat is niet helemaal waar. Want wat in de volksmond als een āled tvā wordt omgeschreven, is in werkelijkheid eigenlijk een lcd tv, waarbij ledās voor de achtergrondverlichting worden gebruikt, in plaats van de āklassiekeā CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp)-verlichting. Oled-technologie is dan weer nog zodanig nieuw dat het vandaag nog geen gangbaar ā lees: betaalbaar - alternatief is voor de overige technologieĆ«n. Om je een idee te geven: de enige 55ā oled-tv op de markt kost je vandaag meer dan ā¬ 8.000,-.
Blijft over: plasma en lcd. Het is moeilijk om zomaar te zeggen welke van beide technologieĆ«n de beste beeldkwaliteit in petto heeft. Maar het is wel zeker dat een lcd-tv met led-aansturing beter is dan een lcd-toestel met CCFL-verlichting. Wat je bij de keuze tussen een lcd-tv (bij voorkeur dus met led-achtergrondverlichting) en een plasma-toestel goed voor ogen moet houden, is dat de lichtopbrengst van een plasma-tv beperkter is. Het gevolg is dat een plasma-toestel minder geschikt is om tijdens de daguren ā wanneer er veel buitenlicht in de kamer doordringt ā te worden gebruikt. Daar staat tegenover dat de zwartweergave van een plasmascherm nog steeds superieur is. Lcd is wat dat laatste betreft wel ā al lang - aan een inhaalbeweging bezig, dus heel groot zijn de verschillen niet meer.
Concluderend zouden we kunnen stellen dat als je een filmliefhebber bent die vooral ās avonds kijkt, je best af bent met een plasmascherm. Wil je ook overdag volop tv kunnen kijken, dan is een lcd-scherm met led-achtergrondverlichting de beste keuze. En ja, het is heel goed mogelijk dat de kwaliteit en de prijsstelling van de toekomstige generaties oled-schermen zowel lcd als plasma overbodig maakt. Maar zover is het dus nog even nietā¦