ARTIKEL

Veelgestelde Vragen: luidspreker frequentiebereik


Redactie HiFi.nl | 02 april 2013

In de HiFi.nl redactiemail ontvangen we regelmatig vraagstukken, die sterk op elkaar lijken. Onderwerpen die ongetwijfeld bij veel meer mensen spelen, en zich uitstekend lenen voor een rubriek Veelgestelde Vragen.

Die rubriek bestaat uit een reeks betrekkelijk tijdloze vragen en antwoorden die weliswaar niet onuitputtelijk zijn, maar die desalniettemin een goede basis vormen om de hifi-wereld wat beter te begrijpen. 

Klik hier voor de eerste aflevering

In de eerste aflevering behandelden we het vraagstuk in hoeverre het vermogen van je versterker aansluit op de capaciteiten van je speakers. In deze tweede editie gaan we in op het frequentiebereik van luidsprekers, aan de hand van de volgende vraag; 

Geachte redactie,

Ik ben de laatste maanden intensief bezig geweest met het bekijken van de specificaties van allerlei luidsprekers. Ik ben namelijk dringend aan een nieuwe set toe. Wat ik me afvraag is hoe belangrijk het frequentiebereik bij luidsprekers is, en waarom er vaak een dB-vermelding bij staat. Dat ziet er dan uit zoals bijvoorbeeld: 42 Hz – 25 kHz (+/-3 dB). Is het belangrijk om daar veel rekening mee te houden?

Om te beginnen: als het om luidsprekers gaat, zijn technische specificaties relatief (!) onbelangrijk. Wat we daarmee willen zeggen, is dat het een moeilijke, zo niet onmogelijke opgave is om louter op basis van de specs een goede inschatting te maken van de geluidskwaliteit van een luidspreker. Maar dat neemt niet weg dat het wel degelijk een slim idee is om de technische specificaties goed te bekijken alvorens je een luistersessie plant.

Over naar het eerste deel van je vraag. Het frequentiebereik – uitgedrukt in trillingen per seconde, Hertz (Hz) – geeft aan in hoeverre een luidspreker in staat is om hoge en lage tonen weer te geven. We zijn met name geïnteresseerd in de weergave van lage tonen vanaf 20 Hz tot 20.000 Hz in de hoge tonen. Dat is namelijk het frequentiebereik van het menselijk gehoor. Goed, dat laatste is ietwat kort door de bocht, maar het zou ons te ver voeren om er hier verder op in te gaan.

Bereik? Zo'n 600 kilometer - op Ă©Ă©n tank

Het weergavebereik in de hoge tonen vormt eigenlijk nooit een probleem voor een luidspreker, dus daar hoef je verder niet van wakker te liggen. Het laagbereik is echter een ander verhaal. Een luidspreker die bastonen tot 20 Hz kan weergeven, zal je niet zo snel vinden. Ook niet als het om een kostbare, grote vloerstaander gaat. Zelfs als je gaat graven in de specificaties van de meest krachtige subwoofers, zal je merken dat 20 Hz zelden gehaald wordt. En als het wél een keertje lukt, dan zit je ook nog met die beruchte dB-afwijking.

EDITORS' CHOICE