NIEUWSRoksan

NAVD-primeur: Roksan Oxygene

De nieuwe Oxygene-lijn van Roksan komt weliswaar pas in mei op de markt, tijdens de Nationale AV-dagen in Veldhoven demonstreerde importeur Monitor Audio de apparatuur alvast. Wij namen er een kijkje.

Monitor Audio heeft in Veldhoven - na bijvoorbeeld de S300 tijdens CES 2013 en op ISE 2013 de Platinum InWall - alwéér iets nieuws te tonen. Dit keer van het merk Roksan, dat natuurlijk al bekend was van de Kandy en Caspian lijn, maar in Veldhoven voor het eerst de spiksplinternieuwe Oxygene-serie kan tonen.

De geïntegreerde versterker uit de nieuwe Oxygene lijn van Roksan verschijnt volgende maand op de markt.

Grappig genoeg wordt net een concert van Sting vertoond in combinatie met het home cinema systeem MASS van Monitor Audio, wanneer wij de demoruimte binnen komen lopen. Die kenden we al, we zijn hier toch vooral gekomen voor de Oxygene van Roksan (en niet Sting's Roxanne). “Oneerbiedig gezegd lijkt het net een stoeptegel”, zegt Nick Spier van Monitor Audio Nederland over de vierkante versterker die 31 bij 31 cm meet en daarnaast 6 cm hoog is.

Oxygene (bovenop) is de nieuwste telg in de Roksan-familie, waarvan ook de Caspian- en Kandy-lijnen geplaatst zijn.

De gelijkenis met een stoeptegel is inderdaad treffend, maar dan wel één met naar verluidt grootse prestaties. De Oxygene is ontworpen door de Deen Bo Christensen, de man achter het merk Artora. Alleen lukt het dat merk maar niet om voet aan de grond te krijgen, dus kocht het Britse Roksan het ontwerp en gooide de techniek volledig om. Maar dan wel vanuit de gedachte ‘less is more’, een kreet die ook op de apparaten aangebracht is. En ook nog functioneel, want om het volume te verhogen, kun je bovenop de versterker op ‘more’ drukken. Voor een lager volume druk je op - je raadt het al - ‘less’. Door op ‘is’ te drukken en daarna op ‘less’ of ‘more’, verander je de input.

Dat 'minder is meer' principe zien we ook terug in de bediening, het is een echt plug and play apparaat. Stekker in het stopcontact, luidsprekers en externe apparaten aansluiten en gaan. Behalve het volume en de geluidsbron is er namelijk niks in te regelen aan de versterker, die 150 Watt aan 4 Ohm en 75 Watt aan 8 Ohm levert. “Oxygene geeft de muziek weer zoals het ooit door een mixer op de geluidsdrager is gezet”, vertelt Spier. 

Ook de afstandsbediening is ontdaan van alle poespas en telt slechts een handvol knopjes voor bijvoorbeeld aan/uit, afspelen, pauzeren, vorig nummer, volgend nummer. Door onderop de afstandsbediening op het Roksan logo te drukken, kan de weer te geven bron gewijzigd worden. Wel heeft het in 1985 opgerichte bedrijf de Oxygene aangepast aan deze tijd, want er kunnen liefst zestien apparaten tegelijk via Bluetooth verbonden worden met de versterker. Handig voor tijdens een feestje, kan iedereen zijn of haar favoriete muziek streamen vanaf de eigen smartphone.

Om aan te tonen wat de versterker allemaal kan, geeft Spier ons een korte demonstratie vanaf zowel zijn iPhone als vanaf een platenspeler van Transrotor. Door de kakofonie van geluid in de ruimte is het lastig een écht goede indruk te krijgen van de Oxygene integrated amplifier - die zo’n 3500 euro moet gaan kosten - waar voor de gelegenheid twee Gold GX300 luidsprekers aan gehangen zijn.

Nick Spier (l) van Monitor Audio geeft een korte demonstratie aan HiFi.nl's Jochem Geerdink.

We zullen de lijn, die verder momenteel bestaat uit een CD-speler en ook nog wordt uitgebreid met een DAC en Streamer, binnenkort vast aan een uitvoerige test onderwerpen.


EDITORS' CHOICE