ARTIKEL

Interview met Ellen ten Damme

Gastauteur | 17 december 2009

Ellen Ten Damme is een vrouw die altijd open staat voor uitdagingen. Met haar nieuwe theatertour en album Durf Jij? gaat ze terug naar haar kleinkunst roots. “Ik hou ervan om grenzen te verleggen. Met deze tour kan ik helemaal doen waar ik zin in heb”.

Wie de naam Ellen Ten Damme opzoekt op het internet staat er verbaasd over wat deze duizendpoot allemaal gedaan heeft in haar carrière. Ze heeft een CV om ‘u’ tegen te zeggen: van rockconcerten tot films, (muziek) theatershows en zelfs een circusprogramma. Met Durf Jij? brengt Ellen een combinatie van popmuziek en theater. Ze zingt er liedjes met als belangrijkste thema ‘Durf Jij?’ waarbij ze samenwerkte met dichter Ilja Leonard Pfeijffer. Hij zorgde voor de teksten en Ellen maakte daar weer de muziek bij. En deel van die liedjes kwam ook terecht op de gelijknamige cd.

Ellen ten Damme
Foto: Hester Doove

“Ilja schreef de teksten speciaal voor mij. Voor sommige daarvan heb ik ook thema’s aangeleverd. Dat is op zich al speciaal want ik schrijf mijn teksten altijd zelf. Toch kan ik me er helemaal in vinden. Tussen Ilja en mijzelf was er ook meteen die speciale klik. We voelden elkaar heel goed aan. Ook hebben we hetzelfde gevoel voor cynisme, subtiele humor en emotie. Soms nam ik de teksten helemaal over, dan weer pakte ik er stukjes uit en maakte er een rocknummer van zoals Ik Hoop Dat Het Slecht Met Je Gaat. Die vrijheid was er en ik heb daar gebruik van gemaakt”. Voor Ellen Ten Damme was zingen in het Nederlands een extra uitdaging. “Ik had nog nooit eerder in mijn eigen taal gezongen. Dat maakt het automatisch heel persoonlijk. In je eigen taal komt de essentie nog meer over en het raakt ook dieper. Het gaat zo ook veel meer om de inhoud en de teksten en niet alleen de melodie. De nadruk ligt dus meer op de diepere betekenis”.


EDITORS' CHOICE