NIEUWS

Kreafunk boekenplankspeakers


Redactie HiFi.nl | 07 maart 2013

Het Deense Kreafunk heeft een nieuwe boekenplankspeaker op de markt gebracht: de aShelf. Je mag de term boekenplankspeaker hier overigens heel letterlijk nemen, want het zijn geen luidsprekers die je naast je favoriete literatuur plaatst - je geliefde leesboeken gaan óp de speaker.

aShelf dus, wat volgens Google Translate in het Deens enHylde zou heten, maar dat klinkt dan weer teveel als gordijnrails van IKEA. Wat op z'n beurt weer Zweeds is en dus eigenlijk niet op z'n plaats. De aShelf combineert functie en design en is het eerste ontwerp van Kreafunk. Volgens de legende (of beter, de website) is het idee achter De Plank ontstaan op een koude wintermorgen in een café in Aarhus, Denemarken, waar het snel op een servetje weer uitgetekend onder het motto why not make furniture evolve?

Het vermogen van de vijftien kilo zware en alleen in makkelijk te ingegreren zwart verkrijgbare aShelf bestaat uit twee 40W full tone speakers aangestuurd door 2 x 20W digitale versterking. Je kunt je iPhone of iPod fysiek docken, maar er is ook een Bluetooth module beschikbaar (niet inbegrepen) voor draadloos gemak. Hoe het klinkt? Geen idee.

Het concept van de boekenplankspeaker is ons overigens niet vreemd, en ook niets nieuws. Afgelopen zomer testten we nog uit welk hout de Hohrizontal 51 van Finite Elemente gesneden was. Verbazingwekkend geluid - voor een boekenplank. Qua luidspreker zijn de audioprestaties op zich in orde, maar schreven we ook dat vooral het laag wat onder de maat blijft. 

De prijs is ons niet bekend, beschikbaarheid vooralsnog alleen bij Deense dealers. Je kunt meer informatie en achtergrond over de aShelf vinden op de website van Kreafunk. Al is meer lezen over een boekenplank eigenlijk hetzelfde als een foto maken van een camera...

EDITORS' CHOICE