ARTIKEL

KNVB Dealershow - Audiac en Terrason Audio

Max Delissen | 18 september 2009 | Fotografie Paul Vermeulen


(Foto: Paul Vermeulen - PHOTO40)

Veel nieuws bij Audiac dit najaar. De Wilson Audio Sacha W/P (vanaf 28.900 euro/paar) is de nieuwste incarnatie van de immens populaire Watt/Puppy luidspreker. De vormgeving en het materiaalgebruik zijn rechtstreeks afgeleid van het topmodel Alexandria II, en de specificaties zijn bijna even indrukwekkend. Helaas waren ze niet te beluisteren.


(Foto: Paul Vermeulen - PHOTO40)

De Ayre QB-9 USB-dac (2.699 euro) is een compact apparaat in de typische, onverwoestbaar gebouwde Ayre vormgeving. Deze high-end D/A converter maakt voor de digitale input gebruik van een USB ingang. Dat is nodig omdat daardoor de interne klok van de DAC met behulp van Asynchrous Audio Software de leiding kan nemen in het proces van data-overdracht vanaf de digitale bron. Hierdoor wordt jitter tot een absoluut minimum beperkt, en dat levert significante voordelen op voor de geluidskwaliteit. Dat is dan ook de reden dat met deze DAC de weergave van HD tracks (in 24/96k resolutie) vanaf een computer of NAS op het allerhoogste niveau kan plaatsvinden.

Bij Arcam vallen vooral de nieuwe AV888 HD Surround Processor (4.999 euro) en de P777 7-kanaals eindversterker (3.999 euro) op. Geschikt voor zowel DTS-HD Master Audio en Dolby True HD audio. Ook de nieuwe geïntegreerde AVR500 surround versterker (verwachte prijs 3.000 euro) belooft veel goeds. De AVR500 is het kleine zusje van de AVR600. De belangrijkste verschillen zijn dat de netwerkaansluiting ontbreekt, er zijn iets minder inputs en door de kleinere voeding is het uitgangsvermogen per kanaal wat lager. Maar verder is het 100% Arcam topkwaliteit.


(Foto: Paul Vermeulen - PHOTO40)

Ook nieuw is de IR-Dock voor de iPod, die de R-Dock gaat opvolgen (verwachte prijs 250 euro). Voordeel van de IR-Dock is dat hij een eigen afstandsbediening heeft, en nu dus met alle (Arcam) producten te combineren is en niet meer exclusief afhankelijk is van bediening via bijvoorbeeld de Arcam Solo.

Ook toonde Audiac een doorsnede uit het assortiment van T+A. Dit hoogwaardige merk met het typische Duitse minimal-design wordt sinds kort door Audiac geïmporteerd. Geen noviteiten hier, maar het nieuwtje dat Audiac het merk heeft omarmd is natuurlijk belangrijk genoeg.


(Foto: Paul Vermeulen - PHOTO40)

Grootste verrassing was echter het Deense merk Artora, ontworpen door Bo Christensen (bekend van o.a. Primare en Bow Technologies). Bloedmooi minimal design, een zeer bijzondere bediening. De ArtoAmp 150 (2.275 euro) heeft maar liefst 16 bluetooth inputs aan boord, naast drie “ouderwetse” bekabelde ingangen. Levert 2x150 watt en kan dus ook hongerige luidsprekers bedienen. De ArtoPlayer 1000 heeft een slot-load cd-mechanisme. Technische specificaties ontbreken op dit moment nog, maar u kunt er zeker van zijn dat wij deze apparaten binnenkort aan de tand gaan voelen.


(Foto: Paul Vermeulen - PHOTO40)

EDITORS' CHOICE