ARTIKEL

Presentatie van een Statement: Dynaudio Consequence Ultimate Edition

Jan de Jeu | 03 september 2009 | Fotografie Jan de Jeu
Een nieuwe luidspreker kun je als fabrikant op diverse manieren onder de aandacht brengen van het grote publiek. Het meest gebruikelijk is het uitbrengen van een persbericht dat vervolgens door de verschillende media uitgedragen wordt. Maar in het geval van een  `Cost No Object’ exemplaar kiezen de echt grote merken ervoor om deze op een meer aangeklede wijze aan de verzamelde pers en distributeurs te presenteren. Zo ook het Deense Dynaudio.

Wanneer mij gevraagd wordt of in geïnteresseerd ben in het bijwonen van een  presentatie voor de West-Europese pers en distributeurs weet ik alleen dat het om een nieuwe luidspreker gaat. Pas wanneer ik de uitnodiging geaccepteerd heb wordt geleidelijk duidelijk waar het hier om gaat; de Consequence Ultimate Edition.


Foto: ouder model Consequence

Een stukje geschiedenis

En met die naam wordt er dus al meteen een tipje van de sluier opgelicht. Tenslotte lanceerde het destijds nog maar circa vijf à zes jaar bestaande merk Dynaudio in 1984 een statement luidspreker met de naam Consequence waarmee zij vriend en vijand verrasten en een niet mis te verstaan visitekaartje afgaven in het internationale High End segment. Dit vijfweg systeem was een revolutionair concept waarin zaken als correct fase en tijdgedrag, coherentie, spreiding en het tegengaan van resonanties succesvol tot uitdrukking kwamen. Voor het publiek was het meest in het oog springend de ongebruikelijke ordening van de weergave units waarbij de woofer bovenin de baffle geplaatst was terwijl de tweeter sectie onderin een plaats gevonden had. Ik kan mij nog herinneren dat ik destijds danig onder de indruk was van dit ontwerp en het feit dat er tot op heden ieder jaar wereldwijd nog meerdere paartjes van deze legendarische weergever verkocht werden toont wel aan dat ik in deze beleving niet alleen stond.

EDITORS' CHOICE