ARTIKEL

Ayre MX-R, een technisch verslag Deel 1


Gastauteur | 03 september 2009 | Fotografie Gastauteur

In samenwerking met importeur Audiac presenteren wij u een tweetal bijzondere zgn. White Paper`s (een document met een informatieve of educatieve inhoud welke bedoeld is om de lezer op de hoogte te brengen van oplossingen voor bepaalde problemen, en/of de technische achtergronden bij het vinden van die oplossingen - red.). Het betreft de bijzondere versterkingsproducten van het Amerikaanse merk Ayre uit de X-R serie. Het is niet gebruikelijk dat we dergelijke artikelen publiceren, maar in dit geval maken we graag een uitzondering. Niet alleen omdat wij zelf de bijzondere kwaliteit van deze apparaten meermaals hebben mogen vaststellen, maar de artikelen zijn leuk en toegankelijk geschreven, en geven ook een goed inzicht in de verschillende technische principes die van belang zijn bij het ontwerpen van een versterker. Het artikel is vanuit de fabrikant geschreven in de "wij-vorm". Gedane uitspraken hoeven dus niet noodzakelijkerwijs de mening van HiFi.nl te vertegenwoordigen. Volgende week deel 2.

Het gebeurt niet dagelijks dat een nieuwe versterker de audiowereld op zijn kop zet, maar bij de introductie van onze Ayre Acoustics MX-R sleepte deze mono-eindversterker direct diverse prijzen in de wacht, terwijl het prestigieuze Stereophile hem uitriep tot Amplification Component Of The Year. Testers en andere kritische luisteraars verbaasden zich steeds weer over de enorme detaillering, de snelheid, de drive, de ruimtelijke weergave en vooral ook over de muzikaliteit van Ayre’s nieuweling.

Daarnaast zorgde de combinatie van de compacte, fraaie bouw en de hoge vermogenscijfers van de MX-R voor vraagtekens. Bij een uitgangsvermogen van 300 watt @ 8 ohm verwacht iedereen een grote, zware eindversterker, en geen bescheiden bemeten monoblock van niet meer dan 28 x 9,5 x 48cm (bxhxd). Zo verwacht ook bijna niemand dat een versterker met die afmetingen een dikke 23 kilo in de weegschaal legt – een gewicht dat de solide opbouw van deze krachtbron alleen maar onderstreept.

De Ayre Acoustics MX-R is een volledig gebalanceerd opgebouwde mono-eindversterker. Een groot voordeel van het gebruik van zulke mono-eindtrappen is dat elke luidspreker over een eigen krachtbron beschikt. Zo wordt onderlinge beïnvloeding tussen de kanalen uitgesloten en is optimale stabiliteit gegarandeerd.


Aluminium

We beginnen de productie van een MX-R met het uiterst precies uitfrezen van een massief, niet minder dan 35 kilo wegend blok aluminium. Dit resulteert in een prachtig vormgegeven behuizing, waarbij het gekozen materiaal ervoor zorgt dat elektromagnetische velden buitengehouden worden. Aluminium is niet alleen ongevoelig voor magnetische velden maar voorkomt ook de instraling van storingen in de elektronica.

Dat is belangrijk, want RF en andere vormen van elektromagnetische luchtvervuiling tasten de lage signaalniveaus in de versterker aan, ze verhogen de ruisvloer en ze maken de weergave plat en afstandelijk. Omdat ons aluminium chassis zich als een schild gedraagt, wordt het audiosignaal dus gevrijwaard van allerlei vormen van storing en kan muziek in z’n puurste vorm versterkt worden.

Het uitgefreesde aluminium chassis van de MX-R, dat op sommige plaatsen zelfs enkele centimeters dik is, zorgt voor een optimale stijfheid die een   resonantievrije montage van de onderdelen mogelijk maakt. Microfonie-effecten, veroorzaakt door in trilling gebrachte componenten, worden zo tot een minimum gereduceerd. De grote mechanische stabiliteit van de versterker is van groot belang voor de rust, de snelheid en de dynamiek in de weergave. De stijfheid van een luidsprekerkast heeft een vergelijkbaar effect.


Compartimenten

Het koellichaam bevindt zich aan de bovenzijde van de behuizing, terwijl de elektronica in drie afzonderlijke compartimenten gemonteerd wordt. Het grootste compartiment herbergt de complete versterkerschakeling; twee kleinere ruimtes zijn voor de transformatoren gereserveerd. De 230VAC voedingspanning van de AC connector naar de transformator heeft een eigen doorvoer in het chassis, net zoals er aparte ruimtes zijn voor de verderop besproken Ayre Conditioner en het Logic board.

De consequente scheiding van de diverse componenten draagt niet alleen verder bij aan de stijfheid van het chassis, maar voorkomt ook onderlinge instraling. Zo kunnen bijvoorbeeld de door de transformatoren ontwikkelde elektromagnetische velden niet tot de versterkerschakeling doordringen. Deze doordachte constructie vertaalt zich in een lage ruisvloer en een uitstekende definitie.

Een blik op het inwendige van de versterker toont niet alleen de gescheiden opbouw, maar laat ook steeds weer zien met hoeveel aandacht voor detail we de MX-R bouwen.

EDITORS' CHOICE