NIEUWSElac

Nieuwe 500-serie van Elac op ISE 2013


Redactie HiFi.nl | 02 februari 2013 | Fotografie PHOTO40 | Elac

Enkele maanden terug schreven we over de nieuwe 400-serie van Elac, waarvan we momenteel met topmodel FS-407 aan de slag gaan. Ook op de ISE presenteert het Duitse merk een nieuwe lijn, waarbij de FS-509 aanvoerder is.

De FS-509 is voorzien van de innovatieve VX-JET, de belangrijkste ontwikkeling bij de totstandkoming van deze luidspreker. De nieuwste generatie van de veelgeprezen Elac X-JET drive unit vormt de basis door het combineren van de bekende JET 5 tweeter (ook aanwezig in de 407) met een 'ring radiator' midrange driver in een concentrische opstelling. Wat het onderscheid maakt is de de variabele X-JET vering, vandaar de aanduiding VX-JET. 

De FS 509 is op bovenstaande foto rechts afgebeeld, in 'black lacquer high gloss'. De walnoten uitvoering links is de FS-507, de liggende center in het midden is de CC 501. Alle drie de speakers hebben de VX-JET toevoeging. Deze drive unit is ontworpen vanuit het idee dat iedere ruimte verschillende akoestische kenmerken heeft. Om die verschillen aan te spreken is de volledige drive unit stapsgewijs naar voren en naar achteren te bewegen, middels een verstelknop aan de achterzijde.

Zodoende kan de unit tot 8 milimeter voor of achter de front baffle geplaatst worden. De verspreiding van het geluid in het midden en hoog kan daarmee beïnvloed worden naar gelang de akoestische karakteristieken van de ruimte. 

Een 'demo' van de verstelbare drive unit

Naast de VX-JET is de lijn ook voorzien van nieuw ontwikkelde woofers met Elac's AS-XR techniek. De FS-507 VX-JET komt voor een verkoopprijs van 4990 euro per stuk op de markt. De CC-501 wisselt voor dezelfde prijs van eigenaar, topmodel FS-509 gaat 6990 euro kosten. Meer informatie over Elac en het complete merkenaanbod van importeur Look en Listen vind je op de nieuwe Special Page.

De FS-407 in een nieuw wit jasje

Complete sets van Primare, dat in de RAI een stand met Elac deelde

EDITORS' CHOICE