COLUMN

De 12 mooiste gitaarsoli tot 2012

Marc Brekelmans | 29 december 2012

Toen de hoofdredacteur van HiFi.nl me vroeg om een overzichtje van de 12 - vanwege 2012 natuurlijk - beste gitaarsolo's ooit te maken, kon ik nog niet bevroeden hoe lastig dat klusje zou worden. Lastig, maar vooral ook erg leuk!

Het maken van een overzicht met daarin bekende gitaargrootheden en hun beste solo's leek een goed begin. Even denken...Jimi Hendrix, Eric Clapton, John Frusciante, David Gilmour, Steve Vai, Joe Satriani, Eddy van Halen, Jimmy Page, het lijstje begon al aardig op te schieten. Maar wacht, wat doe ik dan met Jeff Beck, Brian May, Stevie Ray Vaughan, Richie Blackmore, Mark Knopfler, Kirk Hammet en Angus Young...of Prince, Duane Allman en Slash. Die kan ik dus nooit allemaal in een lijstje met twaalf namen en rugnummers gepropt krijgen. Sowieso niet zonder half gitaarminnend Nederland over me heen te krijgen.

Wist U Dat...de eerste elektrische gitaarsolo in een hitsingle op naam staat van Country-muzikant Ernest Tubbs en te horen is in het nummerWalking the Floor Over You uit 1940?

Ik hoor ze in gedachten al roepen: "Waarom staat die ene solo er wel in, en die veel betere solo van die ander niet!" Of "Eruption is geen solo!" Ach, noem mij dan maar eens de twaalf mooiste vrouwen ter wereld. Daar komen we vast en zeker ook niet uit.

Wist U Dat...sommige bronnen beweren dat Blues-gigant Lonnie Johnson al eerder een opname maakte met een elektrische gitaarsolo?

Joe Satriani

Uiteindelijk zijn het dus twee lijstjes van twaalf geworden, plus een bonuslijstje met een paar gitaarsolo’s uit 2012. Het eerste lijstje omvat twaalf algemeen geaccepteerde en naar alle maatstaven geweldige gitaarsolo's - had ik me al afgevraagd of Eruption eigenlijk wel een gitaarsolo is? - die het bloed sneller door de aderen doen stromen. Ja, in dit lijstje ontbreken grootheden als John Frusciante en Rory Gallacher - schande, al zeg ik het zelf -, Steve Vai en Angus Young. Zelfs de heerlijke klanken van Carlos Santana en Mark Knopfler zul je tevergeefs in dit lijstje zoeken. Maar draai ze allemaal na elkaar en je rent linea recta naar de eerste de beste muziekschool om gitaarlessen te gaan nemen.

Joe Bonamassa

Het tweede lijstje is al helemaal arbitrair, maar ja, dat is mijn alternatieve lijstje. Daarin heb ik twaalf soli gezet die me steevast naar de luchtgitaar doen grijpen. Niet omdat ze technisch perfect zijn, grenzen aan wat fysiek mogelijk is of van een gerenommeerde snarengeselaar zijn, nee, ze staan in dit lijstje omdat ik ze domweg lekker vind klinken.

Of ze ook allemaal aan de ongeschreven regels van de gitaarsolo voldoen waag ik overigens te betwijfelen. Maar zoals ik al zei: het is mijn lijstje!

Brian May - Brighton Rock Solo

 


EDITORS' CHOICE