NIEUWS

Oostelijk Noord-Brabant verstoken van DAB


Redactie HiFi.nl | 09 december 2012 | Fotografie Fabrikant

Gebruikers van een DAB-ontvanger in een groot deel van oostelijk Noord-Brabant zijn sinds 1 december verstoken van een goed signaal. Op die datum nam de Publieke Omroep (NPO) afscheid van de zender in Mierlo.

Op 1 december nam NPO een nieuw netwerk in gebruik, waarbij een nieuwe zender werd geplaatst in Alkmaar. Daardoor is over de grote linie het DAB signaal in Nederland sterk verbeterd, met een flinke verdichting van het netwerk. Maar luisteraars in de omgeving van Eindhoven moeten het sinds vorig weekend zonder ontvangst doen, omdat de zender in Mierlo uit de lucht gehaald is.

Enkele DAB-fans zijn nu een petitie gestart om NPO te bewegen de zender in Mierlo weer in gebruik te nemen. Daarnaast roept de website dabtuners.nl gedupeerden op hun klachten naar hen te mailen, zodat zij deze kunnen bundelen en bij NPO kunnen pleiten voor het opnieuw in gebruik stellen van de zender in Mierlo. Ook schreef DAB-enthousiasteling Gerard Lokhoff een brief aan de Kamercommissie OCW, die maandag 10 december onder meer over de Mediabegroting praat.

Ter illustratie hieronder twee kaartjes van Nederland met daarop het DAB-dekkingsgebied. Zoals goed te zien is, zijn in de nieuwe situatie flink wat gaten gedicht, maar moet het zuidoosten het sinds 1 december zonder signaal doen.

De DAB-dekking in Nederland tot 1 december 2012.

De DAB-dekking in Nederland sinds 1 december 2012.

EDITORS' CHOICE