REVIEW

De Dijk – Niemand In De Stad (Limited Edition LP)

Eric de Boer | 07 december 2012

In de nieuwe lading herpersingen van grote Nederlandse Meesters verscheen ook het vijfde album van De Dijk. Niemand In De Stad stamt uit 1989 en werd het eerste album van deze Amsterdamse band dat echt goed verkocht. Music On Vinyl heeft een terechte keuze gemaakt voor het opnieuw uitbrengen van deze LP, zeker vanwege de goede mastering.

Want dat laatste is een groot verschil met het origineel. Maar laat ik eerst met wat geschiedenis beginnen. De Dijk werd in 1981 officieel opgericht en wist al een prima reputatie op te bouwen, dankzij de toegankelijke mix van meerdere muziekstijlen in Nederlandse popmuziek. Op Niemand In De Stad wist de band met de kenmerkende persoonlijkheid van Huub van der Lubbe aan het roer echter zo’n evenwichtig beeld en duidelijke muzikale eigenschappen tentoon te spreiden dat het grote publiek de band ook omarmde.

En dat is niet onterecht. Want het album klopt van begin tot eind. De combinatie van Nederpop, blues, folk, soul en rock zorgen –ook anno 2012- dat het hele album swingt. De wat geleefde stem van Van der Lubbe gecombineerd met een flinke blazerssectie en prettige tempowisselingen zorgden voor een automatisch succes en veel radiopubliciteit. Wie goed luistert hoort de tekstuele neiging naar kleinkunst, maar die niche is de band bespaard gebleven. Niemand In De Stad leverde De Dijk dan ook een verkoopcijfer van meer dan 100.000 stuks op.

Tracks als Ik Kan Het Niet Alleen, Nergens Goed Voor (met het bekende basloopje) en Wat Een Vrouw liggen nog steeds goed in het gehoor en worden ook vandaag de dag nog gedraaid op de radio en in cafés. Maar ook de minder bekende nummers weten flink te imponeren: Lovesong 100.001 is tijdloos mooi en ook de titeltrack weet positief in het geheugen te blijven staan, mede dankzij het geweldig bespeelde Hammondorgel. Die kwaliteiten van De Dijk heeft de band dan ook veel gebracht en zelfs een grootheid als Solomon Burke zag er –terecht- brood in, vlak voor zijn dood. Maar met dit album begon het ooit echt voor de band, commercieel gezien dan.

Ik bezit het album ook op cd en een vergelijk levert binnen enkele seconden het oordeel op dat de mastering door het Haarlemse team wel erg positief is uitgevallen voor het album. De gelimiteerde plaat klinkt echt heerlijk dynamisch en staat als een huis. Aanrader, ook voor diegenen die Nederpop normaal niet zouden draaien (waaronder ik mezelf toch ook wel mag scharen). Ter info: ook van Niemand In De Stad zijn 200 rode, witte en blauwe persingen verricht.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 41:51 minuten
Website


EDITORS' CHOICE