REVIEW

Boudewijn de Groot – Picknick (Limited edition LP)


Eric de Boer | 28 november 2012

Met de Dutch Vinyl Masters brengt Music On Vinyl een hommage aan de grote Nederlandse artiesten. Het album Picknick van Boudewijn de Groot hoort bij de nieuwste lichting herpersingen van de Haarlemse platenperserij en mag met zeven andere albums het spits opnieuw afbijten. Een opmerkelijke herpersing met bestaansrecht, ook een halve eeuw later.

De serie Dutch Vinyl Masters bestaat al langer en deed veel albums van onder andere Focus en Golden Earring opnieuw verschijnen op vinyl. Maar de jongste heruitgaven in deze reeks worden door Music On Vinyl op een ludieke wijze ondersteund. Refererend aan andere ‘grote meesters’ heeft het label enkele bekende schilderwerken, waaronder ‘Het Melkmeisje’ en ‘De Nachtwacht’ aangekleed met vinyl. Enkel ter ondersteuning van de nieuwste lichting herpersingen van Nederlandse muzikale grootmeesters. Erg ludiek! De acht nieuwe albums komen gelimiteerd op 600 stuks per heruitgave uit, waarbij telkens 200 rode, witte en blauwe exemplaren zijn gedrukt. Best wel chauvinistisch, maar wel op een erg leuke manier. Ze hebben er in Haarlem in ieder geval goed over nagedacht.

Maar dan Picknick. De hoes laat al geen twijfel meer bestaan; we hebben hier te maken met een hippieplaat pur sang. Geïnspireerd op het fleurige en zorgeloze hippieleven en niet in de laatste plaats op de muziek van The Beatles (die een groot succes hadden met Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band) waren het Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot die met dit album de Nederpop naar een nieuw niveau wisten te tillen. Dit derde album volgde na Voor De Overlevenden, dat De Groot ook al redelijk groot had weten te maken. Deze uitstap naar een vernieuwende klank mocht dus best gedurfd genoemd worden. Hoewel de link met The Beatles natuurlijk snel is gelegd mochten Nijgh en De Groot niet worden afgerekend op plagiaat, want de muziek en teksten zijn onnavolgbaar. Picknick werd een psychedelisch beïnvloede Nederpop/folkplaat met Boudewijn en Lennarts onnavolgbare signatuur, ondersteund door een orkest. Volle jazzy arrangementen worden afgewisseld met fluit en gitaarmuziek of fragiel toetsenspel. iedere track kent z’n eigen opnametechniek en mixage. Natuurlijk was er op Picknick ook een verwijzing naar Jeroen Bosch’ werken. In dit geval middels de tracks Eva, De Tuin Der Lusten en Megaton die refereren aan het drieluik Tuin Der Lusten.  En dit album bevat de toenmalige hit (Meester) Prikkebeen, dat samen met Elly Nieman werd ingezongen en nog steeds bekendheid geniet. De persing op gekleurd vinyl klinkt prima, open en –hoewel ietwat gedateerd- redelijk dynamisch. Wie de Nederpop een warm hart toedraagt zal met deze herpersing zijn hart kunnen ophalen. Wie het album (nog) niet kent en van psychedelische muziek en poëzie houdt, zal aan Picknick ook veel plezier kunnen beleven.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 42:36 minuten
Website

EDITORS' CHOICE