REVIEW

Alquin – Marks (Limited Edition LP)


Eric de Boer | 05 december 2012

Met de nieuwe lichting muziek van Nederlandse muzikale grootmeesters, mag Marks van Alquin niet ontbreken. Als één van de acht nieuwe herpersingen binnen het Dutch Vinyl Masters-segment van Music On Vinyl is dit debuutalbum van de Delftse groep een prima aanvulling.

Precies vier decennia na het originele verschijnen van Marks is deze op 600 stuks gelimiteerde editie op vinyl dus opnieuw verkrijgbaar. Net als de andere zeven nieuwe heruitgaven binnen de de Dutch Vinyl Masters-serie zijn er weer rode, witte en blauwe herpersingen uitgebracht. De albumhoes met de rode vingerafdruk is redelijk tijdloos, maar het lettertype van de bandnaam en albumtitel verraden wel degelijk het tijdperk waarin de plaat werd gelanceerd.

Marks is een progressieve rockplaat, maar dan in de lichtere zin des woords. Alquin bestond in 1972 uit Ferdinand Bakker (gitaar, toetsen, viool en zang), Dick Franssen (toetsen), Hein Mars (bas en zang), Paul Weststrate op drums en zang, Job Tarenskeen (zang, percussie en saxofoon) en Ronald Ottenhoff (saxofoon en fluit). Zowel Bakker als Ottenhof hadden het overgrote aandeel aan het schrijven van de acht tracks die grotendeels werden opgenomen ìn de Phonogram Studio’s en CTB Studio’s. Marks was een voor die tijd lekker klinkende progressieve plaat met af en toe een knipoog naar Pink Floyd (zeker dankzij het gebruik van samples) en bands als Camel. Soms rustiger tracks waar de fluit domineert (Oriental Journey), terwijl andere tracks juist meer jazzy-invloeden kennen (Soft Royce). De enige live-opgenomen track op Marks rockt er flink op los. Mr. Barnum JR’s Magnificent & Fabulous City werd door heel Alquin geschreven en de opname van deze track stamt uit het Schevningse Circustheater. Maar het mooiste nummer – en de grootste gelijkenis met Pink Floyd- is toch wel I Wish I Could. Een mooie opbouw (gitaar en mellotron), een rustig midden en vocalen verderop.

Alquin wist in 1972 te imponeren en dit stukje geschiedenis is leuk om te bezitten. Marks is zeker niet het beste album van de band, maar wel een opmerkelijk debuut dat het bezitten waard is. De plaat klinkt redelijk dynamisch en weet de luisteraar te blijven boeien. En de toegevoegde afbeelding van de Dutch Vinyl Masters-versie van de Nachtwacht rechtvaardigt al de aanschaf, dat zal de vinylliefhebber met me eens zijn.

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 40:17 minuten
Website

EDITORS' CHOICE