ARTIKEL

Luisterbezoek Roger

Bert Dekker | 12 februari 2009 | Fotografie Bert Dekker

Een hoog niveau werkelijkheidsweergave wordt pas gehaald als aan ook de schijnbaar triviale details de juiste aandacht is besteed. Alles aan de set en in de onmiddellijke omgeving van de set moet zogezegd kloppen. Het beste uit een set halen is daarbij net een beetje als bergbeklimmen: de laatste meters naar de top vergen een ander en steviger soort inspanning dan de eerste kilometers aan de voet van de berg. Slechts echte doorzetters met kennis van zaken én met goede oren slagen er in de vlag op de top te zetten oftewel: zij kunnen zich prijzen met een muziekweergave van het hoogste niveau.

Zo, de toon is gezet. Vanmiddag ben ik te gast in een klein dorpje gelegen in de periferie van dé Limburgse groeikern, Roermond. Een oase van rust in een dynamische omgeving. Rust, die ik ook daadwerkelijk ervaar bij mijn gastheer thuis.

Lager pitje

Roger is net als ik een begin veertiger. Leuk om te ontdekken dat we op een paar maanden na vrijwel even oud zijn. Ik moet hem ook nog jaren geleden geheid vaker tegen het lijf zijn gelopen op de MTS waar ik ook student was!

Luisterbezoek Roger

Ook Roger heeft daar net als ik elektronica gestudeerd. Na zijn MTS is hij zijn vak trouw gebleven, hij werkt al ongeveer 19 jaar als elektronicamonteur bij een producent / distributeur van beveiligingsapparatuur. Mijn gastheer deelt zijn huis met zijn ouders die al op leeftijd zijn. De laatste maanden heeft hij hard gewerkt aan een behoorlijke uitbreiding in het knusse huis. Door al dat werk zijn de audio-activiteiten tijdelijk wat op een lager pitje komen te staan. Nu alles achter de rug is heeft hij de draad echter opgepakt.

Roger blijkt iemand te zijn die een grote passie heeft voor muziek met een behoorlijke diepgang, zoals hij zelf omschrijft. Ook heeft hij een behoorlijke kennis van zaken op dat vlak. Niet alleen geeft hij er blijk van goed op de hoogte te zijn van alle belangrijke omwikkelingen in de Hifi-branche, hij is ook nog eens behoorlijk handig en bouwt ook regelmatig zelf. De set waar we naar gaan luisteren vanmiddag bestaat echter, op enkele zelfbouwkabels na, uit louter merkcomponenten.

Luisterbezoek Roger

Roger: “Muziek is altijd al mijn passie geweest maar de interesse voor de betere muziekweergave begon begin jaren 90 pas echt serieuze vormen aan te nemen. Nadat ik de standaardboxen van een Philips draagbare radio verving door de, destijds zeer populaire, BOSE 301 luidsprekers hoorde ik dat ik daarmee al een belangrijke stap naar verbetering had gemaakt. En die 301 werden een heel stuk beter nadat ik de filters en units in de kasten had vervangen door betere. Zelfs zo goed dat een vriend van me nog steeds speelt met mijn opgewaardeerde BOSE speakers.

Inmiddels kreeg het Hifi-virus steeds meer vat op mij. De Philips radio werd al ras vervangen door een zelfbouw ontwerp van Elektuur, de Mini Crescendo. Langzaam maar zeker, door vallen en opstaan, zelf bouwen en slim samenstellen heb ik de set op het kwaliteitsniveau dat mij voor ogen staat.


EDITORS' CHOICE