De nieuwe Artephonos Peitho luidsprekers

Redactie HiFi.nl | 21 oktober 2012 | Artephonos

Ir. Hay Kockelmans van Hay-End Audio in Venlo is het brein achter het relatief jonge merk Artephonos. Tot voor kort richtte het merk van Nederlandse bodem zich op buizenversterkers, maar daar komt nu verandering in. Wij stellen voor: de Artephonos Peitho luidsprekers. De eerste telg is de 553, een 2-1/2 weg systeem dat je al meteen kunt beluisteren tijdens de open dagen op 27 en 28 oktober.

De 53 kg wegende 553 is opgebouwd uit een drietal modulen. De basmodule B5 heeft een 12 inch driver met een cellulose conus en een zeer stabiel gegoten chassis. De driver is resonantievrij aan de kast verankerd middels een 6 mm dikke aluminium ring. Aan de achterzijde bevindt zich een magneet, die is afgesteund zodat het resoneren van wanden geminimaliseerd is. De wanden zijn ruim voorzien van absorberend dempingsmateriaal. Het doek is afneembaar en verstelbare spikes inclusief schijven worden meegeleverd.


 
De bas/midden module M5 heeft vergelijkbare eigenschappen, alleen is hij in het bezit van een 6,5 inch driver, ook met een cellulose conus, een gegoten chassis en een phaseplug. Er worden speciale ontkoppelschijven voor plaatsing op een basmodule meegeleverd. Met een drietanden schakelaar kun je de gevoeligheid aanpassen naar smaak en kamerakoestiek (+1,5; 0; -1,5 dB). 

De tweeter module T3 heeft een 1,25 inch aluminium dome met phase plug en een chassis gedraaid uit massief aluminium. Voor alle drie de modulen geldt dat de filtering en impedantie correctie is ingebouwd, met een fasezuivere helling van 6 dB/octaaf. De 553 kost per paar 4795 euro, afgewerkt in esdoorn fineer. Peitho serie
Alle luidsprekers van de Peitho serie zijn net als de 553 opgebouwd uit modulen. Iedere driver heeft een geheel eigen behuizing inclusief filter; je kunt iedere drivermodule er af nemen en desgewenst vervangen door een andere. Zo kun je het systeem eenvoudig upgraden en dit concept heeft ook belangrijke akoestische voordelen, zoals een goede ontkoppeling tussen de modulen onderling. 

Je kunt er voor kiezen om de modules gezamenlijk of afzonderlijk (bi- cq. tri-wiring ) aan te sluiten op een versterker. Hay Kockelmans geeft aan: “Als ontwerper heb ik veel aandacht besteed aan het vlak houden van de impedantiekarakteristiek. Dit zorgt ervoor dat zelfs bij versterkers met een lage dempingsfactor (en die klinken vaak het best!) de klank homogeen en gecontroleerd blijft over het gehele frequentiebereik. De Artephonos Peitho speakers passen bij iedere versterker, solidstate of buizen, zelfs kleintjes, niet in de laatste plaats door hun hoge rendement.”Kijk voor meer informatie over de Peitho serie op de website van Hay-End Audio. De Peitho 653, 303, 403, 507 en 607 zijn nog in ontwikkeling. 

Open dagen
Ben je benieuwd hoe de Peitho 553 klinkt? Kom deze luidspreker bekijken en beluisteren tijdens de Open Dagen op 27 en 28 oktober. Een drankje staat klaar en je kunt je eigen muziek (CD en/of LP) meenemen. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en Hay-End Audio ligt dicht bij de A67 en A73.

Kun je deze dagen niet, dan kun je gerust contact op nemen met Hay-End Audio voor het maken van een privéafspraak.

Hay-End Audio
Hondsdraf 38
5913 DA Venlo
T: (0031)(0)6 155 45 270
E: info@hayendaudio.nl
Website

MERK

EDITORS' CHOICE