ARTIKELNew Music

New Music Brussel 2008

Brussel lijkt misschien ver, echter vanuit de randstad bent u er binnen de twee uur. De stad is de moeite van een bezoek waard vanwege de monumentale waarde, om er heerlijk te eten (Brussel is het culinaire centrum van België) of om er te winkelen. Winkelen kan uitstekend in de vele audiowinkels die Brussel rijk is. Waaronder New Music, die in het weekend van 11 en 12 oktober 2008 een high-end audio show neerzette met werkelijk indrukwekkende opstellingen.Verdeeld over twee etages waren vier luisterruimtes ingericht en een home cinema zaal. De winkelvloer op de begane grond bleef leeg om de bezoekers te ontvangen. Uniek voor New Music is “Le Jardin” waar een separate luisterruimte is ingericht, veelal gereserveerd voor de allerbeste apparatuur.

Na een hartelijke ontvangst (in het Nederlands) met een uitstekende kop koffie, togen we eerst naar boven. More Music verzorgde daar een demonstratie met Avalon Indra luidsprekers. Aangesloten op een set Pass Labs X100.5 monoblokken. De aansturing vanuit een Pass Labs XP20 voorversterker, die gelijk zijn Benelux première beleefde. Hij was luttele dagen voor deze show bij More Music aangekomen. De XP20 is een zelfde concept als de XP10, die we voor het eerst zagen in München tijdens de High End show. De XP20 heeft het versterkerdeel ondergebracht in een behuizing, de voeding in een losse, tweede behuizing.Muziek kwam afwisselend uit een dCS Paganini opstelling met los loopwerk, d/a converter en wordclock, of uit een Sooloos Source One muziekserver met twee Sooloos Store Two 1 TB opslageenheden. De Soloos speelde met gebruik van de Paganini converter en wordclock. De Indra’s maakten op ons behoorlijk indruk, vanwege de compleetheid van de muziek die werd neergezet en de hoeveelheid energie die ze losmaakten. Vol details, snel, ruimtelijk en met genoeg druk in het laag om groter te lijken dan dat de - toch als niet kleine - Indra in werkelijkheid is. De verschillen tussen de Sooloos als bron of het Paganini loopwerk waren redelijk goed waar te nemen. Een voorkeur kon de aanwezigen niet ontlokt worden. De verschillen waren maar klein en hadden meer te maken met de totaalindruk van de muziek, dan dat er kwaliteitverschillen aan te wijzen zijn.

De Sooloos, met zijn schitterende beeldscherm die hoort bij de totaaloplossing, doet echt niet onder voor een dedicated speler. Met als groot voordeel dat uw hele muziekverzameling grafisch weergegeven onder handbereik is. Een tweede set van More Music kent een eenvoudiger opstelling. Avalon Ascent, Pass Labs X250.5 S stereo eindversterker, Pass XP10 voorversterker, dCS Puccini cd-speler en Sooloos Ensemble als bron. Voorwaar evenmin een te versmaden hoogstaand geheel.Een verdieping lager komen we eerst de Dynaudio Sapphire tegen. Aangestuurd door Electrocompaniet. We herkennen de AW400 monoblokken, EC 4.8 voorversterker en de upgraded versie van de EMC 1 speler. Kabels van Siltech. De Sapphire is een geheel andere luidspreker dan de Avalon en komt wat moeilijk uit de verf. Pas bij een requiem laat hij zijn kwaliteit horen. Hij lijkt het meest geschikt voor klassieke muziek en moet het geweld van Avalon en anderen, zowel met jazz als pop, kennelijk laten liggen. Hoewel Diana Krall opeens heel fijn presteerde met mijn topper: A Case Of You. De importeur had als het ware een jubileumset neergezet. De Sapphire vertegenwoordigde het 30-jarig bestaan van Dynaudio, de Electrocompaniet set het 30-jarig bestaan van dat bedrijf en de Siltech Classic Anniversary staat voor 25 jaar Siltech.

We schieten eerst door naar een volkomen duistere homecinema ruimte. Daar denderden al snel Chinese legers over het scherm, in een bloedige strijd in high resolution. Niet bijster bekend met projectoren weet ik nog wel te achterhalen dat het een Planar is, die tot in de kleinste details haarscherp en met veel licht het beeld neerzet. Het doek zal snel 3,5 meter breed zijn geweest. Ter ondersteuning speelt een B&W 700 home cinema systeem. Niet bepaald fraaie luidsprekers om te zien, wel geweldig presterend in deze opstelling. Beeld en geluid boeit snel, zeker als het zo fraai is om te zien en te beluisteren. Spiderman lokte ons naar binnen en begroet ons buiten de ruimte opnieuw. Hij wijst als het ware de weg naar de volgende primeur.Audiac en Terrasson Audio presenteren een set met 300 Watt Ayre MXR monoblokken, een net uitgebrachte KXR voorversterker en Weiss digitale bron. Dan volgen we een set Transparant kabels naar de meest futuristische luidspreker van de show. Het is de nieuwste creatie van wonderdokter Laurence Dickie, de Vivid G1 Giya. De vorm van de Giya is niet te vergelijken met Dynaudio, B&W of Avalon. De kast lijkt op een sculptuur, op een wezen, op een muzieknoot. Het is maar wat u er zelf in ziet. In de bolle onderkant werken twee woofers in tandem. Zij ‘zien’ een gevouwen hoorn achter zich die taps toeloopt. De totale inhoud van de basruimte is 200 liter en als u de hoorn zou uitrollen komt u op een lengte van 3 meter. De Giya is een vierweg systeem.

EDITORS' CHOICE