NIEUWS

Neil Young op de bres voor hi-res

Redactie HiFi.nl | 04 oktober 2012

Een tijdje terug schreven we over de plannen van Neil Young om de audiokwaliteit van mp3 aan te gaan pakken. Of beter gezegd: een format te ontwikkelen dat mp3 vervangt. Afgelopen week kreeg dat nieuws vervolg, en daar willen we toch nog even bij stilstaan, nu Young bij David Letterman tekst en uitleg gegeven heeft.

Neil Young is van plan om een ​​hi-res downloads service te lanceren onder de naam Pono. Pono zou ‘the sound of music’ moeten redden en muziek laten klinken zoals ooit bedoeld. Met een eigen downloaddienst en de audiospeler Pono wil de Canadese muzikant muziek luisteren een studio-ervaring maken.

De inmiddels 67 jarige artiest is nog steeds zeer intensief met muziek bezig. Onlangs kwam hij met het nieuwe album ‘Americana’ uit, na de laatste jaren vele van zijn oudere albums opnieuw uitgebracht te hebben met verbeterde geluidskwaliteit. Dat hij altijd met veel zorg zijn albums heeft uitgebracht, mag bekend zijn. Die zorg betrof dan met name ook de geluidskwaliteit; de muzikant was een van de eersten die zijn muziek op dvd-audio formaat uitbracht. Hij vond dat dvd-audio zijn muziek het meest optimaal ten gehore brengt. Liefhebbers van dvd-audio kunnen het bevestigen: nog nooit klonk het album 'Harvest' zo mooi als via dit audio-formaat.

Hij ging vervolgens nog een stap verder, door een tiendelige Blu-ray box uit met zijn beste werk uit de periode 1963-1972 uit te brengen. Ook het album 'Le Noise' (met nieuw werk) werd in 2010 op dat formaat uitgebracht. Deze zorg voor audioweergave is mede ingegeven door de oprukkende trend van aanbod van sterk gecomprimeerde muziekbestanden. Young heeft zijn ergernis over mp3-bestanden, die grotendeels via iTunes de wereld ingestuurd worden, nooit onder stoelen of banken gestoken. In het vorige week uitgekomen boek ‘Waging Heavy Peace’ vertelt hij over persoonlijke correspondentie met wijlen Steve Jobs van Apple over de in de oren van Young belabberde kwaliteit van mp3. Diens pogingen om Jobs te overtuigen via iTunes ook hi-res bestanden aan te bieden mislukten.

Vandaar dat hij het nu op zijn eigen manier doet. In de talkshow van David Letterman kondigde Young zijn vervolgplannen aan, waar nu een filmpje van verschenen is. Die behelzen allereerst de lancering van een nieuwe online muziekdienst, die muziekbestanden zal aanbieden met 192 kHz/24-bit geluidskwaliteit. Naast een downloaddienst komen er verschillende muziekspelers onder de naam ‘Pono’ die de aangeboden bestanden kunnen afspelen. Tenslotte zal Young ook een digitaal-naar-analoog conversiedienst aanbieden die opnames in oorspronkelijke studiokwaliteit ten gehore brengt. De Pono accepteert weliswaar ook ‘inferieure’ geluidsformaten als mp3, maar alleen met het kopen van het nieuwe formaat kan de eigenaar van een Pono de beste luisterervaring krijgen. Hij heeft inmiddels Sony Music, Universal Music Group en Warner Music Group warm gekregen voor zijn project. Zij zullen voortaan hun muziekcatalogus ook in hi-res aanbieden. Uiteindelijk hoopt hij op deze manier ook marktleider iTunes te dwingen de verkrijgbare audiobestanden in een betere kwaliteit aan te bieden. Eén-en-ander zou begin 2013 al vorm moeten krijgen. We houden het in de gaten. Long may Young run.


EDITORS' CHOICE