NIEUWS

Neil Young wil MP3 vervangen

Redactie HiFi.nl | 04 april 2012 | Fotografie

Neil Young heeft een nieuw audioformaat gepatenteerd, een `hi-res` bestand dat de MP3 moet gaan vervangen: Pono. Rolling Stone Magazine ontdekte een aantal patenten dat de artiest op zijn naam heeft staan met als doel een studiostandaard voor digitale muziek op de markt te brengen.

De artiest zou zijn ideeën ook bij Steve Jobs voorgelegd hebben, waar eerder al bekend van werd dat hij liever vinyl luisterde dan muziek via zijn eigen iDevices. Young`s albums zijn altijd gekenmerkt door de uitzonderlijke opname-kwaliteit (het debuutalbum uit 1968 was één van de eerste albums gemasterd met Haeco-CSG technologie, bedoeld om het geluid van stereo opnamen weergegeven op mono apparatuur te verbeteren), en het idee achter Pono is studio-masters naar het grote publiek te gaan brengen. De bestanden worden nauwelijks groter dan MP3, maar wel een stuk `rijker`, omdat de lage resolutie van MP3 geen recht doet aan de muziek. Hij heeft zich niet voor niets regelmatig negatief uitgelaten over de kwaliteit van MP3, ook jegens Apple. De zanger haalde een aantal jaar geleden nog uit naar het merk vanwege de laakbare audiokwaliteit van de digitale muziek.

Debuutalbum getiteld Neil Young, 1968

Om de hogere kwaliteit audiobestanden op de markt te brengen, komt Young mogelijk met een online muziek- en videowinkel die de naam Pono moet krijgen en de hoogst mogelijke digitale kwaliteit gaat bieden. De trademark patenten die Young indiende, heten Ivanhoe, 21st Century Record Player, Earth Storage, Storage Shed, Thanks for Listening and SQS (Studio Quality Sound).

De artiest heeft overigens nog een lange weg te gaan voor zijn plannen uitgewerkt kunnen worden; de standaard periode om patenten in het publieke domein te toetsen is net ingegaan, en zal gevolgd moeten worden door documenten die uitleggen hoe de trademarks in gebruik genomen zullen worden. De naam Pono is in de aanstaande memoires van Young opgedoken, maar is mogelijk niet de (definitieve) naam van de dienst.

Optreden in Florence, 2008 ((c) Andrea Barsanti)

Steve Jobs wordt door Young een pionier van digitale muziek genoemd, die desondanks thuis het liefst met vinyl aan de slag ging. "Als hij lang genoeg had geleefd, had hij waarschijnlijk hetzelfde gedaan hebben als wat ik nu probeer te doen." Pono kan mogelijk nog dit jaar gelanceerd worden.


EDITORS' CHOICE