Gallo Nucleus Reference III en Reference III SA

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 01 april 2005 | Fotografie Fabrikant | Gallo Acoustics

Hoe je het ook wendt of keert; luidsprekers blijven de belangrijkste componenten in een audio installatie. In de loop der jaren heb ik een deel van het overweldigend grote aantal op de markt zijnde luidsprekersystemen mogen beluisteren. Een beperkt aantal daarvan heeft mij ook daadwerkelijk weten te emotioneren. Omdat ik verreweg het grootste deel van het totale marktaanbod nog nooit beluisterd heb blijft de kans echter groot dat zich ook daaronder nog meerdere interessante exemplaren bevinden. Reden genoeg om mijn zoektocht naar de ultieme weergever voort te zetten, ditmaal met een geesteskind van de Amerikaan Anthony Gallo dat zich - zowel in visuele als in technische zin - af weet te zetten tegen de grijze middelmaat.

Zelden heeft de foto van een luidspreker mij visueel zo aangesproken. De sculptuur van aluminium en roestvrij staal lijkt eerder thuis te horen in het Museum of Modern Art dan in de luisterruimte van een audiofiel. Opgesteld in mijn luisterruimte beantwoordt dit kunststukje in visuele zin op bijna alle punten aan mijn hooggespannen verwachtingen. Een prachtig uitgewogen compositie, uitgevoerd in duurzame materialen, die bovendien gekenmerkt wordt door een hoge graad van afwerking.

De enige 'tegenvaller' zit hem in de grootte van de Reference III. Hij is ruim twintig centimeter breed, en tweemaal zo diep, maar nog geen negenentachtig centimeter hoog. Daardoor is hij niet alleen minder imposant dan ik verwacht had maar begin ik ook te vrezen voor het effect daarvan op de weergave. Bij elke 21,3 kilo wegende speaker - die met zijn gevoeligheid van 88dB en nominale impedantie van 8 Ohm geen enkel probleem vormt voor mijn DK Design VS-1 Reference versterker - worden vier fraaie in hoogte verstelbare voeten met bijpassende discs geleverd. Daarbij zijn de voorvoeten hoger uitgevoerd dan de achterexemplaren zodat de speaker altijd achterover zal hellen.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE