ARTIKEL

Harman show in München

Deze week organiseerde Harman International in BMW Welt (München) haar internationale ‘press event’. Voor deze gelegenheid was Gina Harman - dochter van Harman oprichter en (mede) naamgever Sydney Harman – overgevlogen om (in ieder geval voor Europa) afscheid te nemen van Harman international als President van de Harman Consumer Group. Een staande ovatie viel haar te beurt.


Gina Harman (links)luistert naar haar vader Sydney Harman die slechts virtueel aanwezig is

Maar dat was niet het belangrijkste nieuws van de dag, Harman International introduceerde namelijk in München de nieuwe producten en het nieuwe design van het merk Harman Kardon. En het moet gezegd worden: de nieuwe lijn ziet er inderdaad zeer fraai en strak uit.Harman Kardon introduceert de komende maanden verschillende nieuwe modellen. Zo mag u een compleet gereviseerde AVR-lijn (AV Receivers) tegemoet zien, maken de eerste digitale mediacenters hun opwachting, mogen we in de nabije toekomst een werkelijk geweldig Digital Video Entertainment Center aanschouwen en zal Harman Kardon nieuwe cd-spelers, dvd-spelers, stereo receivers, tuners en stereo versterkers introduceren.


HK 990 – het stereo vlaggenschip van Harman Kardon

Dat Harman Kardon vanuit het verleden een goede reputatie heeft opgebouwd als leverancier van hoogwaardige stereo componenten mag bekend verondersteld worden. Helaas werd die reputatie de afgelopen jaren weinig eer aangedaan. Slechts één model moest de eer van de geïntegreerde stereo versterkers verdedigen. Een weliswaar redelijk potent exemplaar, maar geen vlaggenschip dat met gemak de topluidsprekers van concerngenoten JBL en Infinity aan kon sturen. En daar komt nu verandering in met de nieuwe HK 990, die met zijn 2 x 150 Watt (8ohm) en stroomreserve van maar liefst 100 ampère wel in staat geacht moet worden om bijvoorbeeld de JBL Array 1400’s naar behoren aan te sturen.


De nieuwe HK 990 bestaat nog slechts uit een verzameling losse onderdelen. Maar die onderdelen geven wel een goed beeld van het uiteindelijk te verwachten resultaat.

Maar de HK 990 is niet alleen een krachtpatser, het is één van de meest veelzijdige geïntegreerde versterkers die ik ooit heb gezien. Om u een idee te geven: de HK 990 beschikt over een phonoversterker die geschikt is voor zowel MM als MC elementen (2 aparte ingangen), XLR in- en uitgangen, 8 audio ingangen, 2 subwoofer outputs en een geïntegreerde DSP module. En dat biedt leuke mogelijkheden. Zo beschikt de HK 990 over 2 coaxiale en 2 optische digitale ingangen en een USB aansluiting. Daardoor ontstaat de mogelijkheid om muziek vanaf een aangesloten draaitafel te digitaliseren via de ingebouwde analoog–digitaal omzetter (ADC) en vervolgens via de USB aansluiting naar een harde schijf te kopiëren. Tel daarbij op een aparte aansluiting voor uw iPod en het plaatje is compleet.

Maar de ingebouwde analoog-digitaal omzetter biedt ook de mogelijkheid om uw cd-speler digitaal aan te sluiten op de versterker middels de High Synchronisation Link. Deze aansluiting neemt het digitale signaal uit de cd-speler – en wordt daarmee effectief een transport – en synchroniseert de interne kloksignalen van beide apparaten. Een extra mogelijkheid, die al langer bekend is van de surround receivers, is de EzSet instelling. Door middel van een meetmicrofoon wordt daarmee de ideale instelling voor de versterker gemaakt.

De HK 990 is helaas nog niet leverbaar (wordt waarschijnlijk pas zomer 2008). De verkoopprijs zal ongeveer 1600 euro gaan bedragen.


EDITORS' CHOICE