NIEUWSSony

Nieuwe Sony producten op IFA


Redactie HiFi.nl | 01 september 2012 | Sony

Sony is dit jaar weer goed vertegenwoordigd op de IFA in Berlijn. Allerlei producten worden gepresenteerd, van 3D-televisies tot camera’s maar natuurlijk ook een aantal audioproducten, waaronder een 'handtas-speaker' en enkele nieuwe hoofdtelefoons. 

SRS-BTM8 draadloze NFC- en Bluetooth-luidspreker
Sony introduceert onder andere de SRS-BTM8 draadloze NFC- en Bluetooth-luidspreker. Het gaat om een compacte, lichtgewicht speaker die qua design een beetje doet denken aan een handtas. Apparaten erop aansluiten is niet nodig, je hoeft alleen met je smartphone of tablet de bovenkant van de luidspreker aan te raken en je muziek klinkt meteen door de kamer.
 Ook een stopcontact is overbodig, met 4 AA/LR6-batterijen beluister je tot 20 uur draadloos muziek. Ondanks zijn compacte formaat biedt deze stereoluidspreker volgens Sony een vol geluid.
 De SRS-BTM8 heeft een opvallende design met een ingewerkte handgreep en is beschikbaar vanaf oktober in zwarte of witte uitvoering voor 100 euro. 

Nieuwe Sony hoofdtelefoons
HiFi.nl heeft de maand september gedoopt tot hoofdtelefoon maand en daar sluiten deze producten perfect bij aan. De nieuwe Sony hoofdtelefoons zijn ontwikkeld in samenwerking met Sony Music Entertainment en bieden volgens het bedrijf het beste uit meer dan vijftig jaar ontwerpinnovatie. Vanaf oktober is de koptelefoon beschikbaar in een standaardversie, een draadloze versie met Bluetooth en een versie met digitale ruisonderdrukking. De hoofdtelefoons zijn samen ontworpen met bekende namen uit de muziekindustrie, zoals singer-songwriter Katy B.

Sony MDR-1R
De kennis over de actuele muziektrends heeft het ontwerp van de MDR-1R sterk beïnvloed. Dit leidde tot een aangepast ontwerp van de Beat Response Control. De luchtgaten achteraan iedere driver unit zijn ruimer gemaakt om de luchtstroom bij een laag eindgeluid te verbeteren. Deze grotere openingen laten een vrijere diafragmabeweging toe, vooral in het gebied van de basfrequentie. Dit levert volgens Sony snellere, meer ‘ritmische’ lage frequentiereactie op met betere overgangseigenschappen. Een must voor muziekliefhebbers die houden van droge, natuurlijke bastonen.

De MDR-1R beschikt over een speciaal ontwikkeld 40 mm Liquid Crystal Polymer Film-diafragma. Dit zorgt voor de nodige stevigheid en lichtheid die essentieel zijn om een evenwichtige en accurate weergave te krijgen van de hedendaagse vocale up- front partijen en de middelste en hoge tonen. De nieuwe hoofdtelefoon omvat ook speciaal uitgewerkte HD-driver units die een extra breedbandgeluidsprestatie leveren van 4Hz tot 80kHz. Het kwalitatief hoogstaande diafragma en de ultralichte stemspoel verzekeren volgens het bedrijf samen een snelle productie van krachtige, diep lage tonen en sprankelende hoge tonen.

De drukontlastende kussentjes zouden zorgen voor een langdurig aangenaam comfort. De hoofdtelefoon zorgt bovendien voor een efficiënte geluidsafsluiting, wat de weergave van de krachtige subbastonen nog extra versterkt. Er is ook een speciale hangstructuur die de as van de hoofdtelefoonbehuizing naar binnen verplaatst, alles voor een optimale pasvorm en comfort. De fysieke verbindingen tussen de oorschelpen en de hoofdband bestaan uit soepel bewegende siliconen ringen. Hierdoor wordt de mechanische ruis beperkt en kun je ongestoord in laag volume luisteren naar de meest gedetailleerde muzieknummers.

Deze aandacht voor details vind je ook terug in het nieuwe kabelontwerp. Aan het oppervlak zitten heel kleine inkepingen, waardoor er minder wrijving is tussen de kabeloppervlakken en de kabels dus minder snel verward raken. De MDR-1R kost 250,- euro en is beschikbaar in zwart of zilver vanaf oktober 2012.

Sony MRD-1RBT
De MDR-1RBT biedt dezelfde innovatieve geluidstechnologieën voor muziekliefhebbers die in alle vrijheid draadloos naar een helder geluid willen luisteren. Deze hoofdtelefoon kan makkelijk gecombineerd worden met een smartphone of een ander toestel met Bluetooth, en biedt tussen de oplaadbeurten een gebruiksduur tot 30 uur. De OneTouch-functie van Sony integreert de Near Field Communication (NFC)-technologie en zorgt ervoor dat je vlot muziek kan uitwisselen tussen een hele reeks NFC-compatibele apparaten van Sony. Één aanraking volstaat om meteen een draadloze verbinding op te zetten tussen de apparaten, je hebt geen Bluetooth of Wifi-verbinding nodig. Als Music Unlimited via de luidsprekers van een Xperia T- of Xperia V-smartphone beluisterd wordt, dan is door een enkele aanraking van de MDR-1RBT met de telefoon continu muziek te luisteren via de hoofdtelefoon. De MDR-1RBT kost 350,- euro en is beschikbaar in zwart vanaf oktober 2012.

Sony MDR-1RNC
De MDR-1RNC biedt volledig automatische ‘AI’ digitale ruisonderdrukking, zodat muziek nog intenser is te beleven. De digitale 'dual noise'-sensoren (zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de hoofdtelefoonbehuizing) worden gecombineerd met twee digitale noise canceling-processoren voor optimale ruisonderdrukking. Via deze combinatie wordt volgens Sony 99,7% van het omgevingsgeluid onderdrukt. Een opgelade batterij gaat tot 22 uur mee. De S-Master Digital Amplifier-technologie in de MDR-1RBT en MDR-1RNC verzekert een weergave met veel details. De Digital Sound Enhancement Engine van Sony in de beide hoofdtelefoons zorgt ook voor een verbeterde frequentie bij sterk gecomprimeerde geluidsbronnen.

De MDR-1RNC kost 400 euro en is beschikbaar in zwart vanaf oktober 2012. De hoofdtelefoons kunnen nu alvast worden gereserveerd bij o.a. de online Sony Store.  

Sony bracht nog meer mee naar IFA 2012. Hier kun je lezen over de KD-84X9005 4K lcd-televisie, de VPL-HW50ES Full HD 3D-homeprojector en de HMZ-T2 Personal 3D Viewer die Sony liet zien. 


EDITORS' CHOICE