REVIEWOctave

Een bezoek aan Octave Audio

René van Es | 17 oktober 2012 | Fotografie Fabrikant | Octave

Vorig jaar heeft u kunnen lezen wat ik meemaakte bij luidsprekerfabrikant Blumenhofer in het Duitse Walkertshofen. Welnu, dat heeft een vervolg gekregen in de vorm van een tweede bezoek in maart dit jaar. Met de zomer in aantocht genoten we van een warme lentedag en genoten we nog meer van het luisteren naar een aantal luidsprekers van Blumenhofer. Natuurlijk kwam de Wiki weer aan bod, daarnaast de Gran Gioia, die het eerste tweewegsysteem is in de lijn na de Wiki en de toen net geïntroduceerde Genuin FS2. In mijn kielzog reisde met Blumenhofer-importeur Marco de Wilde van Music2 ook HiFi.nl-auteur René Smit mee. Na al mijn verhalen wilde hij wel eens met eigen oren beluisteren wat mij zo had gegrepen in de Wiki. Welnu, om vast uit de school te klappen: hij heeft zijn eigen set thuis dagenlang niet meer durven aanraken.

Uit: Music Emotion Juni 2012

De eerste stop in Duitsland was bij Octave Audio, fabrikant van buizenversterkers die de reputatie genieten nooit defect te raken door verkeerd gebruik. Octave heeft zijn 25-jarig jubileum al achter de rug, zo rotsvast is hun positie op de markt. Het afzetgebied is tegenwoordig voornamelijk in het Verre Oosten te vinden, naast uiteraard moederland Duitsland en de Benelux. Na een korte rondleiding door het bedrijf konden we via een paar immense Isophon luidsprekers (jaren en jaren oud) het pro- totype van de nieuwe Octave versterker beluisteren. Hetgeen deed verlangen naar een gereed exemplaar om thuis stevig aan de tand te voelen. Nog even wachten.

Het is grappig om te consta-teren, dat Octave luistert met een Sony ES cd-speler als loopwerk en een losse MSB dac, met de Isophon of Focal Utopia luidsprekers uit een vorige generatie, terwijl wel de nieuwste buizen-techniek in huis aanwezig is. Ik zie dat vaker bij diverse fabrikanten: het eigen product is het mooiste van het mooiste, daaromheen is het minder. Laat ik daarbij aantekenen dat de weergave op ui- termate hoog niveau staat, zo hoog dat ikzelf diep aan het nadenken sloeg of ik niet te snel zaken omruil.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE