REVIEWPSB Speakers

PSB M4U 2 - Muziek, alleen voor jou

In het kader van onze hoofdtelefoonmaand weer een interessante recensie. Audiofabrikanten zijn nooit erg creatief geweest in de typenummering: ogenschijnlijk willekeurige cijfers en letters moeten het specifieke model aanwijzen.

Waarschijnlijk is de fabrikant nog de enige die de logica achter de letter/cijfer-brei ziet. Een consument raakt slechts in verwarring. Gelukkig zie je de laatste jaren de trend ontstaan dat modellen een heuse naam krijgen, vooral bij de momenteel ultra-hippe hoofdtelefoons. En dan komt luidsprekerfabrikant PSB (Paul & Sue Barton) met de M4U, wat volgens de prachtige verpakking staat voor MUSIC for YOU.

De M4U 2 is het model met ingebouwde actieve Noise-Cancelling, en gelukkig blijft de PSB M4U ook gewoon doorgaan als de batterijen - volgens de gebruiksaanwijzing na zo’n 55 uur - leeg zijn. Dat zie je helaas nog wel eens anders.

Die batterijen worden meegeleverd, evenals een vergulde 6,3 mm plug, een verguld vliegtuigverloopje, twee (2!) 1,5 meter lange aansluitkabels - Ă©Ă©n met bediening en microfoon voor iPhone en Blackberry, de ander met een actieve monitorfunctie waardoor je het actieve circuit in de hoofdtelefoon kunt gebruiken om omgevingsgeluiden te versterken - twee (2!) paar oorkussens, een schoonmaakdoekje en een stevige opbergkoffer compleet met een draagbeugel met bajonet-sluiting. En daarmee is de M4U 2 een van de meest compleet geleverde hoofdtelefoons die ik ooit in handen heb gehad. Alleen jammer van de wel erg summiere Quick Start Guide, al is er op de PSB website ook een uitgebreide Nederlandstalige handleiding te downloaden.

De in glimmend zwart ABS kunststof uitgevoerde M4U 2 hoofdtelefoon ligt opgevouwen in een opbergkoffer. De hoofdband is breed - ik schat zo’n 2cm. - en heeft precies over het midden een subtiele grijze bies lopen. Aan de binnenzijde van de hoofdband is aan de bovenkant een dikke laag, met kunstleer omtrokken, schuimrubber aangebracht, wat het draagcomfort moet verhogen. Net boven de oorschelpen bevinden zich robuuste in metaal uitgevoerde scharnierpunten. Een verademing: op de scharnierpunten is duidelijk aangegeven wat de linker- en wat de rechter oorschelp is. Op de rechter oorschelp bevindt zich ook de schakelaar voor het noise-cancelling systeeem welke drie standen kent: passief, actief, en actief met noise-cancelling ingeschakeld.

De achterzijde van de ovalen oorschelp is gemaakt van zwart geborsteld aluminium met in het centrum een gepolijst aluminium PSB logo. Handig is bovendien de optie om de afneembare aansluitkabel naar behoefte in de linker- of de rechter oorschelp te prikken. Doordat de oorschelpen zowel in het horizontale- als in het verticale vlak kunnen draaien zitten ze bovendien meteen prettig op je hoofd en sluiten bijzonder goed aan. Hierdoor, en door het gesloten principe van de M4U, wordt er zelfs zonder ingeschakelde actieve noise-cancellation al een heleboel geluid van buitenaf tegengehouden. Wat wel een kritische opmerking verdient is het gewicht van de M4U 2: de 362 gram (zonder batterijen) is bij langdurig portable luisteren een zwaarwegend argument tegen de M4U 2.

Met het uiterlijk van de M4U 2 raken ze bij de jonge, hippe doelgroep waarschijnlijk wel de juiste snaar: de brede draagband, het gebruik van glanzend kunststof… PSB heeft zich voor het design duidelijk laten inspireren door de uiterst populaire Beats hoofdtelefoons.

MERK

EDITORS' CHOICE