REVIEWFocal

Focal XS Book: Vrouwe Fortuna


Marc Brekelmans | 24 augustus 2012 | Fotografie Fabrikant | Focal

Vrouwe Fortuna is mij zelden goed gezind als ik meedoe aan prijsvragen en loterijen. Blijkbaar schuilt er toch waarheid in de volkswijsheid dat je niet tegelijkertijd gelukkig in het spel en in de liefde kunt zijn.

Maar zo'n anderhalf jaar geleden werd ik tot mijn verrassing gebeld met de mededeling dat ik de gelukkige winnaar was van een Focal XS 2.1 systeem. Mijn visitekaartje in een grote grabbelton gooien was blijkbaar voldoende om het lot gunstig te stemmen.

De Focal XS 2.1 set werd na ontvangst meteen op mijn kantoor geplaatst, en voorziet me sindsdien van mijn dagelijkse dosis arbeidsvitaminen. Je kunt het voorwaar slechter treffen. Toen ik van importeur Smart Audio de Focal XS Book ter recensie aangeboden kreeg was ik in eerste instantie terughoudend: deze twee aluminium mini-monitoren zouden ongetwijfeld een zware kluif hebben aan het meer dan uitstekend klinkende XS 2.1 systeem.

De XS 2.1 kan namelijk terugvallen op een actieve 70 watt subwoofer die met zijn extra ( 2 x 30 watt ) versterkers het XS 2.1 systeem van de benodigde jus kan voorzien. Het geheel klinkt mooi homogeen en loopt lekker diep door in het laag...niks mis mee dus. Maar ja, je snapt het al, het XS Book systeempje bewees al snel mijn ongelijk.

XS Book
De XS Book bestaat uit twee luidsprekers waarvan de rechter-luidspreker als Master fungeert, en de linker als Slave. Op de rechter luidspreker zitten een low-level en een hi-level input, de aansluiting voor het netsnoer, is de 2 x 20 watt versterker ingebouwd, en kun je dus ook het volume regelen. Met een meegeleverde kabel leg je vanaf de rechter luidspreker de verbinding naar de linker. De slanke aluminium behuizing meet net iets meer dan 28 centimeter in de hoogte en slechts 11,5 centimeter in de breedte. Wel zijn de mooi afgewerkte speakertjes in verhouding erg diep: precies 20 centimeter.

De zijwanden hebben een lichte welving, waardoor de XS Book van voren bezien halverwege de behuizing wat dikker is dan aan de boven- en onderzijde. De voorkant van de XS Book is volledig voorzien van een grille, die vloeiend doorloopt naar de bovenzijde van de behuizing. Aan de bovenzijde zit een rubberen scroll-wheel - dat enigszins doet denken aan de bediening van een iPod - waarmee je het volume kunt regelen en de luidsprekers aan- en uit kunt schakelen. Een wit lichtje boven de tweeter toont door het variëren van de lichtintensiteit of de luidsprekers aan of in de standby stand staan. Als ik de grille verwijder zie ik onder het lichtje een 19 mm. aluminium tweeter en een 10 cm.

Polyglass woofertje met een groot Focal-logo op de stofkap. Onder de woofer bevindt zich nog een brede monding die dienst doet als basreflex-poort. De baffle is bovendien bekleed met een fraai zwart imitatieleer. Het geheel maakt echt een gedegen - de speakertjes wegen maar liefst vijf kilo - indruk, waarbij het design zeker niet op de laatste plaats heeft gestaan.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »