REVIEW

John Mayer – Battle Studies (2LP)

Eric de Boer | 29 juli 2012

Het vierde album van John mayer is tot op heden toch wel zijn meest bekende en verkochte! Het album in kwestie kwam drie jaar geleden uit en scoorde over de hele wereld. Wie toen nog niet van Mayer had gehoord, kon niet meer om hem heen, of je moest in een ver afgelegen land wonen zonder radio. Battle Studies is opnieuw uitgebracht, maar nu op audiofiel vinyl.

De mooie hoes van John Mayers Battle Studies herbergt twee 180 grams platen die in Haarlem uit de bekende persen kwamen rollen. Music On Vinyl verwacht blijkbaar veel van dit album, want ook de binnenhoezen hebben de nodige aandacht gekregen en zijn full-color bedrukt. Wat betreft de muziek op Battle Studies hoef ik niet veel te vertellen, de meeste nummers hoor je –nu nog steeds- dagelijks op de radio, en niet alleen op het gezapige Sky. Het album druipt van de commercie en Mayer speelde met deze plaat vooral in op het vrouwelijke publiek. Bewust of niet, het is wel de waarheid. Maar dat gebrek aan testosteron (dat op voorganger Continuum juist veelvuldig te horen was) heeft ook zo z’n charmes.

En dat blijkt uit de hits. Op Battle Studies tref ik Who Says, Heartbreak Warfare, Half of My Heart (met Taylor Swift) en natuurlijk Perfectly Lonely. Maar tracks als Who Says of Edge Of Desire mogen er ook best zijn. Alle composities op Battle Studies klopten om Mayer van airplay en faam te voorzien. En vervelen doet het album eigenlijk ook niet, mede dankzij het uitgekiende spel van John Mayer en zijn vaste kompanen Steve Jordan (percussie) en Pino Palladino (bas). Een andere eigenschap van dit album is dat hij op vinyl eigenlijk erg mooi klinkt. Minder stressig dan de –vaak gecomprimeerde- radio-uitvoeringen en eigenlijk mag ik het album als zeer dynamisch omschrijven. In elk geval één van de beste Haarlemse persingen. De muziek wordt omgeven door een hoge mate van ‘zwarte omlijsting’ en de vier plaatkanten zijn prima geperst. Een aanrader voor liefhebbers van rustige popmuziek met een heel klein rock-/ bluesrandje.

Aanvullende info:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 46:41 minuten
Website
EDITORS' CHOICE