ARTIKEL

Draadloos HD


Gastauteur | 11 oktober 2007 | Fotografie Gastauteur

Dit artikel is eerder gepubliceerd op AV Blog

HD televisie mag dan wel de toekomst zijn, maar voorlopig is het een toekomst met veel kabels. Gelukkig zijn er twee concurrerende technieken die allebei hetzelfde HD-televisies draadloos willen koppelen: Wireless HDMI en WirelessHD. Wat zijn de mogelijkheden, wat zijn de verschillen, en wanneer zullen we eindelijk technologie met een opgeruimd interieur krijgen ?

Wireless HDMI

Wireless HDMI is precies was het zegt: HDMI zonder kabels. Wireless HDMI is geen echte standaard, hoewel het wel als zodanig (dus merk-onafhankelijk) gebruikt kan worden als er gebruik wordt gemaakt van UltraWideBand (UWB, 3 tot 6 GHz) met de WiMedia standaard.
WiMedia is een standaard UWB implementatie die is uitbedacht door de (non-profit) WiMedia Alliantie. Deze alliantie heeft een aantal grootmachten van de industrie in zich, waaronder het Bluetooth en USB Forum, diverse onderzoeksinstellingen en ruim 200 internationale bedrijven (zoals HP, Microsoft, Nokia, Texas Instruments, Samsung en Sony). Het doel is om alle UWB apparaten, wat later ook laptops, camera’s en set-topboxen kunnen zijn, samen te laten werken.

Tzero - fabrikant van Wireless HDMI chipsets, net als Philips - heeft een eigen implementatie, genaamd ZeroWire HDMI. Deze claimt de WiMedia UWB standaard te kunnen gebruiken om ruim 300Mb per seconde te verzenden. Het (theoretische) maximum van UWB is overigens 1Gb, dus er zou nog meer ruimte moeten zijn.

De eerste die hiermee aan de slag gaat is Gefen met ‘The Wireless HDMI Extender’. Maar dat moet niet worden beschouwd als referentie, want Gefen noemt de werking van het geheel ‘repliceren’, omdat er compressie wordt toegepast door middel van lossy JPEG2000. En dus zal de kwaliteit minder zijn dan van bedraad HDMI. Hoe groot het kwaliteitsverschil daadwerkelijk is moet nog bekeken worden, maar dit lijkt me niet de juiste weg voor hometheater toepassingen. Ook zal de maximale afstand van 10 meter groter moeten worden, en de resolutie van 1080p wordt nog niet ondersteund. Voor kantoor-gebruik (PowerPoint-slides…) zal het kwaliteitsverschil niet veel uitmaken.

Ook Philips heeft de eerste toepassing aangekondigd met het product ‘SWW1800′, maar sinds de CES is het erg stil geworden rond Philips Wireless HDMI. Op CNET staat hier wel een duidelijke video-uitleg over.


WirelessHD

Hoewel Samsung, Sony en meer bedrijven achter WiMedia staan wil dat niet zeggen dat ze dat zelf gaan toepassen. Twee jaar geleden zijn Sony, Samsung, NEC, LG, Toshiba, Panasonic en SiBeam bij elkaar gaan zitten om het WirelessHD Consortium op te richten.

De WirelessHD standaard gebruikt de 60 GHz band om high definition te versturen zonder compressie te gebruiken. Rondom deze frequentie wordt 7 GHz continue bandbreedte gebruikt. In plaats van de 300Mbps als je gebruik maakt van UltraWideBand is WiHD in staat om 5 Gb per seconde te versturen, ruim 5 x meer dus.

Maar hoewel Wireless HDMI dus een kleinere bandbreedte heeft, is deze al wel beschikbaar, en zullen we toch moeten wachten tot ergens volgend jaar apparaten op de markt komen die gebruik maken van WirelessHD. Het WirelessHD consortium verwacht de komend maanden overigens meer leden te krijgen.


De Toekomst

Als eerste zullen er ‘extenders’ op de markt komen, met zenders en ontvangers, maar als er eenmaal een ’standaard’ is dan zal alles geïntegreerd worden. Eerst in AV-receivers en televisies/projectoren, maar later ook in computers en andere apparaten die iets met beeld te maken hebben. De voordelen zijn legio: niet alleen minder kabels van dvd-speler tot je televisie, maar het wordt natuurlijk wel heel eenvoudig om vanaf de dvd/hd speler video in de huiskamer hd-video in je slaapkamer te kijken - en misschien zelfs wel bij de buren. Andersom zou het dan ook makkelijker moeten zijn om een film vanaf je laptop, of misschien zelfs je mobiele telefoon of iPod te laten zien op een willekeurig scherm.

Belangrijkste kanttekening die ik er bij heb is of het net zoiets wordt als WiFi: handig als het nodig is, maar bedraad is toch minder gevoelig voor storingen, kwalitatief beter en veiliger.

Dus wanneer kunnen consumenten hier gebruik van maken ? Er zijn diverse Wireless HDMI producten (zenders en ontvangers) aangekondigd door onder meer Monster, Audiovox en Gefen, en die zouden nu beschikbaar moeten zijn.Voor WiHD zijn er nog geen producten aangekondigd.

Maar ondanks deze achterstand lijkt Wireless HD de beste troeven in handen te hebben: superieure techniek, voldoende bandbreedte, zonder compressie, en fabrikanten die ècht enthousiast zijn. Op twee zaken is het nog wachten: de prijs van de WiHD producten (men schat WiHDMI op $ 400), en natuurlijk de eerste rapporten of deze hoge frequenties in je huiskamer ècht niet schadelijk zijn …

EDITORS' CHOICE