"Wat van ver komt is lekker " is een bekende Nederlandse uitdrukking. Het suggereert dat als het van ver komt het altijd bijzonder en beter dan men gewend is.
Nu is de afstand tot Oegstgeest, de woonplaats van mijn gastheer, niet direct de aanleiding dat deze gedachte zich in mijn hoofd ontvouwt. De reistijd is daar in dit geval voor het overgrote deel debet aan. Dankzij een kijkersfile van 15 kilometer ten hoogte van Den Bosch, een eigenwijs autonavigatiesysteem en ander ongerief op de Nederlandse rijwegen kom ik na een reistijd van iets meer dan vier en een halve uur op de plaats van bestemming aan; ruim een uur later dan het afgesproken tijdstip. Nu maar hopen dat het avontuur op de weg niet voor niets is geweest.
Gelukkig ziet Michel in wat voor toestand ik me bevind. Nog voordat ik me goed en wel kan installeren op de ruime bank in de woonkamer staat een warme kop koffie klaar én… een paar heerlijke boterhammen met belegen kaas.
De hartelijke ontvangst van Michel maakt dat ik de reis ervoor snel vergeet en we gaan ons op de muziek concentreren. De set van Michel speelt rustig op de achtergrond. Ik ga ervan uit dat Michel me niet toevallig op deze plaats de koffie en de boterhammen heeft geserveerd, ik zit midden in de sweet spot. Ondanks dat de muziek heel zacht staat krijg ik al een eerste indruk van het prestatieniveau van de set. Ik heb het vermoeden dat dit nog wel eens een prettige nadere kennismaking kan gaan worden.
Mijn gastheer van vanavond is 36 jaar oud en woont in een gezellige flat in Oegstgeest. Naast me op de bank zit zijn huisgenoot: een mooie Perzische kat die luistert naar de naam Cindy (eigenlijk tut zoals Michel aangeeft). Duidelijk is te merken dat muziek centraal staat in het leven van Michel. Bij binnenkomst is de uit de kluiten gewassen installatie al goed te zien vanuit de gang. Deze neemt een groot deel van de woonkamer in beslag. Maar wat er staat mag er zeker zijn. In ieder geval is goed te zien dat Michel bij het samenstellen van zijn set niet over één nacht ijs is gegaan. Over letterlijk alles, tot en met de kleinste details, is nagedacht.
Een set Dali Helicon 400 SE luidsprekers staat prominent in de breedterichting in het midden van de woonkamer opgesteld. De luidsprekers staan ongeveer een meter van de achterwand en ongeveer 1,75 meter van elkaar verwijderd. Ik verwacht dan ook dat het geluid makkelijk van de luidsprekers loskomt. Aan de rechterkant in de hoek staat zijn set opgesteld: een geïntegreerde Musical Fidelity Tri-Vista 300 versterker (20th anniversary Limited Edition) stuurt de Dali’s aan. Bronnen genoeg: een Jadis Symphonia cd-speler en een VPI Aries Scout draaitafel, voorzien van een Benz-Micro ACE Low output element, staan garant voor een goed ingangssignaal. Ook een Dual CS5000 met een Goldring G1042 element, die Michel voor 75 Euro (zonder element, dit element is nieuw gekocht voor 180 euro) op de kop heeft weten te tikken, staat ter beschikking als Michel lekker snel muziek wil hebben voor op de achtergrond.
Speciale aandacht is besteed aan de Phono voorversterker. Een Acoustech PH-1 discreet opgebouwde Phono voortrap zorgt voor een optimale versterking van het zwakke signaal van het Benz element. Volgens Michel hebben we eigenlijk te maken met een Ron Sutherland phono voortrap, alleen enigszins uitgekleed maar wel met exact hetzelfde prestatieniveau.
Met de bekabeling en stroomvoorziening zit het zeker ook goed. Elco Audio interlinks en Harmonic Technology interlinks, luidsprekerkabels en netsnoeren alsmede Electraglide en Powerlab Proline CU SE netsnoeren en een Powerlab Powershower v8 netfilter garanderen een optimale signaaloverdracht.