ARTIKELSnijders hifi

Snijders Hifi: Quad set

Zelfs na ruim zeven jaar vrijwel dagelijks actief te zijn in de audio journalistiek kan ik nog steeds volkomen opgewonden raken van een mooie set die op verrassende wijze in staat is muziek te maken.

Mijn “bijbaan” brengt regelmatig met zich mee dat ik mag spelen met de meest begeerlijke audio onderdelen die smaakmakers voortbrengen. Van uitermate kostbaar tot haalbaar voor wie een poosje spaart. Na zeven jaar kan ik nog steeds van mijn stoel vallen als alle schakels in de keten kloppen en een speelniveau gehaald wordt dat angstig dicht bij de werkelijkheid komt. Zoals met de onderhavige QUAD set die oude waarden en modern geluid combineert tot “state of the art”.Geen mens kan zich volledig onttrekken aan vooroordelen. Allemaal maken we ons schuldig aan het volgen van stereotype denkbeelden zonder ons te realiseren dat tijd denkbeelden achterhaald kan hebben. Ook een recensent heeft daar last van en moet af en toe met de neus op de feiten worden gedrukt. Een samenwerking tussen Quad dealer Snijders Hifi en importeur Transtec heeft mij de oren doen openen in een luistersessie waarvoor een ruimte de gehele middag exclusief ter beschikking stond. Plaats van handeling is de grote demo kamer van Snijders Hifi aan de Hoogstraat in Rotterdam. Samen met importeur Transtec is een volledig Quad systeem neergezet waar ik een middag naar hartelust mee kan spelen. Bij binnenkomst vraagt John Snijders op de man af: “Wat vind je van Quad?”. Mijn antwoord komt neer op: “Degelijkheid, ouderwetse weergave, weinig energie in de frequentie uiteinden, weinig dynamiek, bewondering voor de elektrostaten, geschikt voor klassiek, het type muzieksysteem voor de volgers van Van Hessen, Van Ommeren en Cluysenaer, niet van deze tijd”. Daar heeft John een antwoord op dat leidt tot een discussie van ongeveer een uur. Het aardige is dat John mij helemaal niet van mijn standpunt af praat, dat laat hij kennelijk over aan de luistersessie, hij vraagt zich wel af wat ik dan kom doen? Luisteren uiteraard.


Van historie naar vandaag

Een stukje historie vooraf over Quad. Quad is opgericht in 1936 door Peter J. Walker als S.P. Fidelity Sound Systems dat al snel veranderde in Acoustical Manufacturing Co. Ltd. In 1942 verhuisde het bedrijf van Londen, waar het was gebombardeerd, naar Huntingdon. Oorspronkelijk maakte het bedrijf PA systemen, maar na de oorlog, toen de vraag naar apparatuur voor thuis muziek weergave toenam, veranderde de strategie en kwam men uit met de Quad 1. Quad is een acroniem voor Quality Unit Amplified Domestic. Pas in 1983, toen de naam Quad meer het bedrijf aanduidde dan een product veranderde de naam opnieuw, ditmaal in QUAD Electroacoustics Ltd. Na vanaf 1995 een korte tijd tot de Verity groep (o.a. Mission) te hebben behoord, werd Quad in 1998 overgenomen door de International Audio Groep. De productie werd naar China verplaatst maar de R&D zit nog steeds in Huntingdon. De IAG blijft zeer trouw aan het oorspronkelijke Quad ethos: “The closest approach to the original sound" en hecht aan het cultuurerfgoed van het bedrijf.

Een aantal hoogtepunten in de carrière van Quad op een rijtje. De Quad II en 22 versterker als eerste. Een buizenversterker set die met moderne onderdelen nog steeds wordt gebouwd volgens het oorspronkelijke ontwerp van eind jaren 50. Natuurlijk de Quad elektrostatische luidspreker met de naam ESL-57 (1957), heel veel later opgevolgd door de ESL-63 (1981). Wie kent ze niet, de Quad 33, 303 en FM3. De grijs/groene kastjes met oranje knopjes die jaar in jaar uit werden verkocht aan muziekliefhebbers. Ik heb er zelf lang geleden een aantal aan klanten mogen slijten. In de beginjaren van de transistor was Quad als één van de weinige in staat een transistorversterker te bouwen die daadwerkelijk muziek kon weergeven. Veel andere fabrikanten maakten brouwsels die stijf stonden van de cross-over vervorming of hielden het nog een tijd vol met buizentechniek. De 303 werd opgevolgd door Current Dumping techniek in de vorm van de 405 die in 1975 het licht zag. Om eerlijk te zijn, mijn vooroordeel over Quad stamt nog uit de tijd van de 33/303. Ik vond (en vind) het een versterker die thuis hoort bij de ESL-57 en niet bij conusluidsprekers. Tenslotte is hij gemaakt met de ESL-57 in gedachte.

Importeur Transtec bleek samen met veel dealers in staat Quad te verheffen tot een cult merk en daarom kreeg menigeen een Quad 33/303 in huis, vaak met luidsprekers van toen al legendarische merken waaronder uiteraard KEF. Saillant detail, John Snijders verkoopt al 40 jaar Quad apparatuur en was lange tijd de enige Quad dealer in Rotterdam en omgeving. Hij heeft mede het merk groot gemaakt in Nederland. Ik schopte dus tegen een zeer been met mijn opmerkingen, dat kunt u zich voorstellen. Via de 66/606 versterker maken we een sprong naar 1999 toen de 99 serie het licht zag. Gevolgd in 2000 door nieuwe elektrostaten type ESL-988 en 989 die gebaseerd waren op de ESL-63. In 2006 aangevuld met nieuw ontworpen ESL-2805 en 2905. Mijn luistersessie ga ik doorbrengen met een 99CD-P cd speler, een 99PRE voorversterker, een 909 Current Dumping eindversterker en een set ESL-2905 luidsprekers.


EDITORS' CHOICE