ARTIKEL

Wim Burgsteijn

Al begin november vorig jaar zou ik voor een luisterbezoek naar Wim Burgsteijn gaan. Vlak vóór die datum sneuvelde helaas het element van zijn draaitafel. Balen voor Wim.

Een nieuwe was wel redelijk snel geregeld, maar het element moest minstens een uur of honderd inspelen. Dat duurt dus wel even, want het is niet zoals bij een cd-speler die je op repeat kunt zetten. Nee, hier moet je iedere 20-25 minuten de plaat wisselen en dat maakt het een tijdrovend klusje. De afspraak werd dus verzet en half december stond ik `s avonds op de stoep bij Wim. In mijn hand een koffertje met platen en cd`s.

Ik word binnengelaten door Wim (48) en maak kennis met zijn vrouw Annemarieke, die relaxed in de woonkamer wat leest met muziek op de achtergrond. De woonkamer is gezellig ingericht en verdeeld in een zithoek en een eethoek. De zithoek is het centrale punt van de woonkamer waar de familie geniet van beeld en vooral geluid, naast natuurlijk het doorbrengen van quality time met elkaar. De diverse meubels in de kamer, het kleed in de zithoek en het relatief zachte plafond maken de akoestiek gelukkig niet hard, specifieke aanpassingen aan de akoestiek zijn niet gemaakt. Wel is de set zo opgesteld dat vanuit de ideale luisterpositie een redelijk symmetrisch geheel ontstaat.

Luisterverslag Wim Burgsteijn

Wim en Annemarieke hebben twee zoons van 12 en 14 jaar oud, die de hobby van Wim (nog) niet met hem delen. De oudste zoon interesseert muziek al helemaal niet, maar gelukkig heeft de jongste zoon wel veel belangstelling voor het maken van muziek. Dat gaat in ieder geval de gewenste richting op! Hij speelde tot voor kort in een showband en deed dat ook nog eens op diverse instrumenten, vooral op gevoel zonder diepgaande kennis van het notensysteem. Maar hij had er veel plezier in, dat is het belangrijkste en voor pa lijkt mij de kans groot dat ze op termijn een gezamenlijke hobby hebben. Een leuk vooruitzicht, want wij audiofielen zijn doorgaans mensen die de hobby vooral solo uitoefenen. Gelukkig houdt Annemarieke óók erg van muziek, dus de hobby wordt wel gedeeld.

Over hobby`s gesproken: Wim werkt bij een bruin- en witgoedketen als assistent bedrijfsleider en doet vooral verkoop van AV en HiFi. Heerlijk, als je werk ook nog eens grotendeels je hobby is... Hij is het werk dan ook gaan doen vanuit zijn hobby. Mensen enthousiast maken om wat beters te kopen is wat hem stimuleert en motiveert.

Luisterverslag Wim Burgsteijn

Zijn hobby is zoals bij zovele begonnen in z`n puberteit. Zijn eerste echte set was van Technics met een Akai draaitafel en Technics luidsprekers. Ook zelfbouw van luidsprekers was iets dat Wim leuk vond en dat resulteerde rond 1996 in een Visaton 3-weg systeem, waarvan hij de kast en het filter door derden had laten ontwerpen. Door de jaren heen zijn er veel componenten vervangen en echt serieus werd het een jaar of twee geleden met een Luxman voor- en eindversterkercombinatie en een Thorens TD125 draaitafel. Het HiFi-virus werd echter niet bestreden en veroorzaakte een behoorlijke koopgolf, waarbij als eerste de huidige JBL model Tik-6 luidsprekers werden aangeschaft. Ze stonden daarvóór heerlijk te spelen in de winkel waar Wim werkt, maar door het prijskaartje bleef het bij heerlijk spelen in de winkel. Wim hield ze in de gaten en heeft ze op het laatste moment voor een zeer schappelijke prijs kunnen kopen. Na de aanschaf van de luidsprekers werden de bottle-necks in de set pijnlijk hoorbaar, waardoor ook andere componenten weer moesten worden vervangen. Voor velen waarschijnlijk zeer herkenbaar... Als eerste werd toen de versterker vervangen door de huidige Musical Fidelity Nu-Vista M3. Deze behoorlijk prijzige geïntegreerde versterker, waarvan er maar 500 zijn gemaakt,  wordt gekenmerkt door een dubbel monosysteem en buizen in de voortrappen. Dit alles met een vermogen van 275W per kanaal bij 8 Ohm! Ik vrees dat de buren minder blij zijn met de versterker dan Wim...

Luisterverslag Wim Burgsteijn

Bij een versterker van dit kaliber moest de draaitafel natuurlijk wel op niveau gebracht worden. Wim is een echte analoogliefhebber en dat resulteerde in de aanschaf van een (2e hands) Linn LP12 draaitafel met Linn Akito II arm en Benz-micro Ace H element. De phono-voortrap is een relatief betaalbaar exemplaar van ClearAudio. Recent kreeg ik een bericht van Wim dat hij z`n draaitafel had opgewaardeerd met al weer een ander element en een andere arm. De niet meer nieuw verkrijgbare Linn Ittok LVII arm is via internet aangeschaft, en daar is een Van den Hul The Frog Copper element in geplaatst. Wim heeft prachtige foto`s van deze componenten gemaakt en mij toegezonden. Dat hij goed kan fotograferen heeft hij wellicht overgehouden van zijn vorige werk als reclame-fotograaf. Als hij net zo goed is in Hifi verkopen als fotograferen, dan zit het wel goed met de omzet van z`n vestiging!

Naast een fantastische analoge bron is in de set een prima cd-speler opgenomen, een Rega Planet. Een eigenwijs ogende speler met bovenlader en prima geluidskwaliteit. Toch is het digitale schijfje met muziek bijzaak, Wim heeft veel meer met analoog en draait vooral plaat. Hooguit 2x per maand wordt er een cd gedraaid. Omdat niet alles verkrijgbaar is op plaat wordt er ook gebruik gemaakt van cd`s, zo moet je het een beetje zien bij Wim.

EDITORS' CHOICE