ARTIKEL

Luisterbezoek Frans Strik

Centraal in het land wonen is geen garantie voor korte reistijden. Dat bleek weer eens toen ik op weg was naar Frans Strik voor de rubriek "Uw set beluisterd". Frans woont in het noorden van het land en dat is zelfs voor mij een behoorlijke trip.

Om fileleed te voorkomen werd de afspraak gemaakt op een zaterdagmiddag. Na twee uur toeren gaf Eva mij de melding "bestemming bereikt". Ik stond voor een hoekwoning aan de rand van een woonwijk in een dorp in "Grunningen". Met een tas vol muziek belde ik aan en maakte kennis met Frans. Niet veel later genoot ik van een prachtig uitzicht over de weilanden van het noordelijke platteland. Het heeft wel wat, zo`n uitgestrekt landschap waarin bijna niets anders is te zien dan weilanden en wat bomen. Een uitzicht dat velen die in de randstad wonen helaas niet hebben. Het was de belangrijkste reden voor Frans om dit huis te kopen.

Het huis van Frans is modern maar niet kil ingericht. Een esdoorn parketvloer geeft het geheel een strak uiterlijk. De woonkamer is royaal en dat is maar goed ook, want een paar Quad ESL`s kunnen wel wat ruimte gebruiken. Niet alleen klankmatig maar ook in verhouding tot de ruimte. Groter is niet namelijk niet altijd beter. Voor de Quad`s ligt een tapijt op de vloer dat zorgt voor enige geluiddemping, maar dat kan niet voorkomen dat de ruimte in akoestisch opzicht relatief hard is. Het plafond is wel het vermelden waard. Onder het plafond zijn balken aanwezig om de houten verdiepingsvloer te dragen. Tussen de balken in is echter geen rechthoekige ruimte aanwezig, maar een boogvorm die steeds wordt herhaald. Het plafond heeft daardoor wel een apart uiterlijk en ook akoestisch kan ik me voorstellen dat het beter is dan een strak vlak plafond. Dit zorgt enigszins voor een diffuse weerkaatsing van het geluid, waardoor plafondreflecties minder invloed hebben op het klankbeeld. Minder gunstig voor de geluidswaliteit zijn twee tegenover elkaar liggende grote glaspuien. Ze maken het huis heerlijk licht maar zijn natuurlijk niet de beste plaats om een paar luidsprekers voor te plaatsen... We hebben samen nog wat zitten filosoferen over alternatieven voor de opstelling voor de set, maar dat is in de huidige situatie gewoon niet mogelijk. Frans roeit voorlopig met de riemen die hij heeft. En die riemen zijn op zich wel bijzonder: gemodificeerde ESL`s 63 van Quad, aangestuurd door een (gemodificeerde) Audio Note SORO SE geïntegreerde buizenversterker die maximaal  18 Watt per kanaal leveren... Nou is 18 Watt uit een buizenbak niet direct vergelijkbaar met 18 Watt uit een transitorbak, maar erg veel vermogen is het natuurlijk niet. Als bron wordt een CEC TL-2X loopwerk (snaargedreven) gebruikt met Audio Note DAC 3 om de enen en nullen naar analoge spanning om te zetten. Het geheel is geplaatst op een Soundstyle XS 310 meubel. Alleen het meubel is niet gemodificeerd...

Voor de noodzakelijke verbindingen wordt gebruik gemaakt van Audio Madness bekabeling. Audio Madness is een bedrijf in oprichting dat audiofiele bekabeling op de markt gaat brengen. Naast netsnoeren, luidsprekerbekabeling en interlinks levert het bedrijf interne bekabeling voor het upgraden van bijvoorbeeld versterkers.

Frans is getrouwd en heeft twee kinderen: een dochter van 14 en een zoon van 8. De hele familie is de hort op zodat wij ongestoord kunnen luisteren en praten over onze gedeelde hobby. Belangrijk aan die hobby is uiteraard hetgeen waar het uiteindelijk om draait: het genieten van gereproduceerde muziek. Frans heeft een brede muzieksmaak, en houdt vooral platen waarin veel “gebeurt”. Maar ook Lounge en underground lounge zijn genres waarvoor Frans zich erg interesseert. Ook hier weer vooral platen waarin veel te ontdekken valt. In de schappen staan CD`s van Kraftwerk, Yellow, en Brian Eno. Maar ook Harold Budd, David Silvian (ex Japan) en Zappa staan netjes op artiest gerangschikt. Van veel artiesten staat er bijna het complete oeuvre, inclusief bootlegs en bijzondere uitgaven. Het bekijken (en begeren!) ervan heeft een hoog “kind in een snoepwinkel” gehalte...


EDITORS' CHOICE