ARTIKEL

EMMA Full Speed

Alles zat mee, het weekend van 6 en 7 mei. Het weer was schitterend, het evenement groots opgezet en de toeschouwers talrijk. Dit is het derde jaar dat Stichting EMMA Nederland in de huidige opzet de EMMA competitie heeft georganiseerd op het Full Speed event in Rosmalen.

En in deze 3 jaar is, dankzij de geweldige inzet en enthousiasme van het ongeveer 20 man/vrouw tellende jury team, het aantal deelnemers dat op komt dagen voor deze wedstrijd wederom flink gestegen. Vooral de sound quality deelnemers hadden nu de volledige hal nodig om alle auto`s te kunnen plaatsen om deze te showen aan het publiek. Conclusie: volgend jaar is de Spijkerhal te klein. Een luxe probleem zullen we maar zeggen.
Met in totaal 81 deelnemers op 2 dagen kunnen we zeker spreken over een groot succes. Op naar de 100!

Over het Full Speed evenement zelf kan ik kort zijn: verfrissend nieuw, maar ouderwets gezellig. Lekker weer, volle terrasjes, leuke stands en vooral veel mooie auto`s. Het niveau van de getunede auto`s lag weer hoger dan voorgaande jaren (waar houd het op?). Het veld met alle autoclubs was goed gevuld met soms zeer verrassende creaties.

Sound Tuning Competition in Rosmalen

De Spijkerhal was wederom het hele weekend gereserveerd voor de EMMA competitie. Op de zaterdag was het tijd voor de ESPL wedstrijd. Nadat de auto`s door de jury werden beoordeeld op veiligheid en stijl, werden auto`s naar het podium gereden. Daar werden de audio installaties gemeten op maximaal volume. Bij de ESPL competitie gebeurt dit 2 maal, 1 keer met de deuren dicht en daarna nog een keer met de beide voordeuren geopend. Leuk voor het publiek omdat het zo ook echt kan ervaren hoe hard een goede ESPL installatie nou echt klinkt. Dit keer werd track nummer 6 van de EMMA ESPL cd gebruikt voor de metingen.

EMMA medewerker/presentator Fabian praatte dit alles vakkundig aan elkaar en liet elke deelnemer honderduit vertellen over zijn auto en uiteraard de audio installatie. Op deze manier maakte Fabian er samen met Dj Dave een leuke show van.
Nog meer entertainment werd verzorgt door de meiden van 2Lock (www.dansstudiolocklear.nl). Hun wervelende streetdance show maakte een grote indruk op het toegestroomde publiek.

Sound Tuning Competition in Rosmalen

Er werden weer opvallend hoge scores behaald. Toppunt was de 148.80 dB door de Fiat Tipo van Arno van Helmond (team ASC) in de Expert unlimited klasse.
Het is opvallend dat steeds meer deelnemers zich gaan organiseren in teams. Car audio enthousiastelingen gaan op deze manier in team verband elkaar helpen om nog hogere scores te behalen. Vaak worden deze teams ook nog eens ondersteund of begeleid door een winkel of car audio bedrijf. O.a. team Ice Factory, team Goossens en team Audio System deden met het nodige succes mee en namen de nodige bekers mee naar huis. Bram Stouthamer wist echter te bewijzen dat je niet perse lid van een team moet zijn om de eerste plaats te behalen, getuige zijn eerste plaats in de Amateur 1 woofer klasse. Alle uitslagen en de behaalde scores zijn terug te vinden op www.emmanet.nl.

Op de zondag moest Dj Dave zijn beats op een wat lager volume laten horen. Alle 56 deelnemende auto`s van de Sound Quality wedstrijd moesten immers door de deskundige oren van de jury beoordeeld worden op zaken als klank, imaging en lineariteit. Uiteraard werden de installaties ook aan een uitgebreide inbouw keuring onderworpen.

Sound Tuning Competition in Rosmalen

Opvallend waren de vele nieuwelingen met spectaculaire creaties. Er is een lichte tendens te merken dat elektrisch beweegbare panelen weer helemaal terug komen. Het feit dat de deelnemers dit steeds meer aandurven getuigd toch van lef en creativiteit. Daarnaast zijn er ook steeds meer zelfgebouwde passieve filters, weelderige polyester vormen en uitgebreide multimedia Dolby surround sets te bewonderen. Het algehele vakmanschap van de deelnemers gaat dus duidelijk flink omhoog.

Ook bij de sound quality wedstrijd gaan steeds meer deelnemers zich organiseren in teams. Team Audio Explorer uit Duitsland is al een tijdje een vaste bezoeker op de Nederlandse EMMA wedstrijden. Uit Belgie kwam een team afgevaardigd door het bedrijf Car Audio Tuning. Maar ook de Nederlandse teams (o.a. team Goossens, team Audio System, team Ice Factory en team Pioneer) waren goed vertegenwoordigt. Het juryteam had ook een duidelijke internationale tint dankzij de Duitse en Belgische ondersteuning. Maar het meest opvallende jurylid was Eva, voor velen bekend als de zangeres van track 7 en 12 op de EMMA sound quality cd. Immers, als iemand weet hoe deze 2 tracks nu echt zouden moeten klinken is zij het wel.

Sound Tuning Competition in Rosmalen

Vanwege het onverwacht grote deelnemers aantal was de prijsuitreiking op zondag wat later dan gepland. Dit hield de aanwezige mensen niet tegen om er een leuk feestje van te maken. De bekers werden gepresenteerd door de dames die tevens te bewonderen zijn op de nieuwe EMMA posters en flyers.
Alle uitslagen en uiteraard meer foto`s zijn te vinden op www.emmanet.nl/
Nog meer foto`s en ook bewegende beelden zullen te zien zijn op www.carlifestyle.nl/ De mannen van carlifestyle waren aanwezig met een volledige camera crew en hebben de nodige interessante beelden van het gehele Full Speed evenement vast gelegd.
De volgende EMMA wedstrijd zal worden gehouden op 4 en 5 Juni op de Goossens Car-Audio Open dag in Deurne. De inschrijving voor deze wedstrijd is al geopend op www.emmanet.nl Hou deze site in de gaten voor al het nieuws aangaande Stichting EMMA Nederland.

EDITORS' CHOICE