ARTIKEL

Parijs show `05


René van Es | 03 november 2005

Het is voor het eerst dat hifi.nl een hifi show bezoekt in Parijs. En het is voor het eerst dat ik een hifi show bezoek samen met mijn vrouw. Normaliter bezoeken wij geen shows in Frankrijk en normaliter gaat mijn vrouw helemaal niet mee.

Shows vindt ze aardig voor een uurtje, nu mag ze een hele dag mijn secondant spelen, folders dragen en vooral haar mening geven. Dat laatste stel ik zeer op prijs want aan haar oren mankeert niets. Samen doken we het Sofitel Rive Gauche in, helaas niet voor een romantische aangelegenheid waar Parijs zich zo voor leent, maar om te genieten van herrie, om te genieten van muziek en van apparatuur.

Parijs 2005 (c) Xingo

Voor ons begint de reis door Frans audioland op de 18e etage. In totaal zijn er 5 verdiepingen gereserveerd voor de show. De beneden verdiepingen en de kelder maken onderdeel uit van het congrescentrum van Sofitel, de 18e etage is een hotel etage. Met de beperkte ruimte van dien. Sommige kamers zijn nog dicht (het is nu al na 10 uur, de tijd dat de show begint) maar daar lijkt niemand zich druk om te maken.

Parijs 2005 (c) Xingo

Onze eerste kamer is voorzien van een enkele Jadis DA88S versterker (9800 euro), een Jadis CD speler en een paar P.E. Leon Kyoro luidsprekers. De set is nog koud maar als we later nog eens terugkomen stralen de buizen op de Jadis en spelen de luidsprekers op kwalitatief hoog niveau. P.E. Leon is niet zo heel groot in Frankrijk, maar speelt al wel jaren mee. De Jadis DA88S is een jubileum model en een zeer begerenswaardige versterker met acht eindbuizen. Volgens de Jadis traditie in chroom en goud uitgevoerd. Chique en niet overdreven. Op de één of andere manier kan Jadis dat.

Parijs 2005 (c) Xingo

In de kamer ernaast spelen mij volkomen onbekende speakers van Venus Acoustic op YBA versterkers en Cd-speler. De monitors van Venus zijn flink aan de maat, wat kennelijk meehelpt om een New Orleans band indrukwekkend neer te zetten. Flink veel power en een aangename start op deze etage. Vooral het koperwerk explodeert. Daar zal de Passion elektronica van Yves Bernard André aan bijdragen. Als YBA iets vriendelijker naar de dealer en de klant wordt qua garantie voorwaarden, wat lijkt te lukken, dan mag dat merk zijn oude glorie herleven. Een YBA kan heel erg mooi zijn.

Parijs 2005 (c) Xingo

In de kamer van Consonance en Opera Audio tref ik een onbekend merk versterkers. Korsun ziet er goed uit en versterkt prima het signaal uit de Consonance Droplet. Maar dat is niet goed genoeg om heel lang te blijven.

Parijs 2005 (c) Xingo

Meer bewondering oogst Melody Audio die een spectaculaire Cd-speler heeft neergezet. Via de glazen bovenplaat zijn drie buizen zichtbaar, een SAR4 en twee 6SN7, de laatste als versterker buizen. De speler die een prijskaartje heeft van 2480 euro speelt via een paar stikoude Proac luidsprekers. Een combinatie van buizen en polypropyleen materiaal die indruk wekt en voluit muziek staat te maken. Melody kom ik steeds vaker tegen en het merk van “down under”, dat in China wordt gemaakt, trekt meer en meer mijn aandacht.

Parijs 2005 (c) Xingo

Audiophile Concept maakt monitors die weinig uitstraling hebben, zowel qua uiterlijk als muzikaal. Ook hier speelt men met Jadis versterking, maar lang niet op het niveau van daarnet bij P.E. Leon. Ondanks dat de Jadis versterker een paar slagen groter is.

Parijs 2005 (c) Xingo

Nee dan door naar Nagra. Daar is men helemaal nog niet op toeren en de apparatuur wordt aangezet als we binnenkomen. Op de grond de PMA piramide vormige versterkers van Nagra, op een meubel een bovenlader van Ensemble, gecombineerd met Nagra DAC en PL-L voorversterker. Jammer dat we door moeten en dat de tijd ontbreekt nog eens naar de 18e etage te gaan. Een vriend van mij heeft Nagra staan op Avalon en daar luister ik graag.

Parijs 2005 (c) Xingo

Resolution Audio maakt een Cd-speler bestaande uit twee doosjes. Ik zal hem deze dag nog wel meer tegenkomen. Nu speelt hij met Focus Audio luidsprekers op Art Audio Concerto buizen versterkers. De versterkers zien er lief uit en ik wed dat ze rechtstreeks uit China komen.

Parijs 2005 (c) Xingo

De buren in de komende drie kamers hebben niets Frans in huis. Naim Audio op Mega Pod luidsprekers (Pod + subwoofer), Naim Audio op eigen luidsprekers en tenslotte Naim Audio in een surround set. Drie sets die als vanouds presteren, maar die we op elke beurs tegenkomen en daarom besteden we er weinig tijd aan. P.E. Leon trekt ons opnieuw naar binnen als we Paolo Conte horen. Heel mooie piano, prima stem, fraaie afbeelding als is het hoofd van Conte in verhouding te groot. Zo bewijst het dat Jadis kan presteren mits gecombineerd met de juiste luidsprekers.

We zakken af naar de kelder, daar willen we mensen spreken en de ochtend lijkt de beste gelegenheid. Eerst even langs Atoll, wederom de kamer delend met Jean Marie Reynaud. Madame Reynaud en Jean Marie zelf hebben een setje Twins neergezet en lijken zelf evenveel te genieten als het aanwezige publiek. Het wachten bij Atoll is op de nieuwe Cd-speler. De huidige CD100 valt qua uiterlijk uit de toon bij de 200 serie. Al hoor je dat niet. Het samenspel der componenten is eenvoudig en muzikaal. Geen strobreed staat de muziek in de weg.

Parijs 2005 (c) Xingo

Buurman Triangle heeft een net zo grote zaal en pakt een deel van de gang om de totale range neer te zetten. Binnen staat de Magellan serie, inclusief een enorme subwoofer die 11.000 euro kost. Ach, dat kan er wel bij als u de Magellan spekars haalt die 15.000 euro per stuk doen. Zelfs een klein instapmodel sub kost als 4000 euro. Veel goedkoper is de normale serie, waaronder de Titus monitor, die net zo netjes is afgewerkt en voor het geld een snoepje is.

Parijs 2005 (c) Xingo

EDITORS' CHOICE