ARTIKEL

VAD `05: HT verslag 1

Patrick van den Bergh | 26 oktober 2005

Zaterdag 22 Oktober 2005. Wanneer ik ’s morgens vroeg op sta en naar buiten kijk, ‘lachen’ de grijze wolken en regendruppels mij ‘vrolijk’ toe. Normaliter is een dergelijke weersomstandigheid voor velen een goede reden om weer terug in het warme bed te kruipen maar op een dag als vandaag deert het totaal niet.

Een weekend vol audiovisueel plezier staat voor de deur van de Hifi liefhebber, en als klap op de vuurpijl viert de VAD dit jaar tevens haar tweevoudig lustrum. Niet alleen worden de bezoekers getrakteerd op verschillende noviteiten en leuke demonstraties, ook worden ze nog eens in de watten gelegd door de diverse importeurs en dealers. Bent u een van die gelukkigen die met een mooie prijs weer terug naar huis is gegaan?

Wanneer ik in de auto stap om de reis naar Veldhoven te starten, lijkt het een uitstekend weekend te worden vol gezelligheid en genoeg nieuwe indrukken van wat de industrie allemaal voor ons in petto heeft. Ondanks de afwezigheid van importeurs zoals Audiac, More Music en Dynamic Solutions heeft de VAD ook dit jaar weer genoeg te bieden om de stereo en multichannel liefhebber te boeien. Een grote diversiteit lopende van High-end tot instapproducten, stereo en home cinema, oud vertrouwd analoog en digitaal. En natuurlijk niet te vergeten het grote aanbod aan software! Kortom een groot aanbod om diverse doelgroepen te bedienen van een gezellig weekend vol audiovisueel plezier. En gezien de afgeladen volle parkeerplaats toen ik eenmaal arriveerde, heeft de VAD zich ook ditmaal weer op een groot bezoekersaantal mogen verheugen.


B&W Loudspeakers Nederland B.V

Wederom vaste prik in de tuinzaal, B&W Loudspeakers Nederland. Recentelijk heeft B&W de Nautilus 800 serie vernieuwd met de 800 serie. Een serie verbeteringen met technieken uit de voormalige Prestige Signature serie zijn doorgevoerd in het onderste gedeelte van de 800 serie, waarmee de Nautilus 805, 804 en 803 respectievelijk vervangen zijn door de 805S, 804S en 803S. De 803 is tevens verkrijgbaar met een diamanten dome tweeter die ook terug te vinden is in de 802D, 801D en 800D. Welke daarmee weer direct een einde heeft gemaakt aan de Signature 800 uit de voormalig Prestige serie. Het predikaat Prestige is met de huidige line-up nog enkel voorbehouden aan het model Nautilus, het bekende slakkenhuismodel dat dit jaar wederom onder de glazen stulp te bewonderen was. Wat zou het toch mooi zijn om dit model luidspreker eens uitgebreid in een meerkanaals opstelling gedemonstreerd te krijgen in de Tuinzaal.

VAD show 2005 (c) Xingo

De bekende multichannel demonstratie werd dit jaar wederom verzorgd door onder andere de heer J.M Geijsen van Polyhymnia. De opstelling bestond uit een viertal 801D luidsprekers die allen werden gevoed door een Classé Delta mono eindversterker met een slordige 400W aan 8 Ohm. De Delta serie van Classé is met zijn gebogen frontplaat absoluut een lust voor het oog, een stijlvol uiterlijk dat gepaard gaat met een audiofiele geluidsweergave. Als centerluidspreker maakte men gebruik van de nieuwe HTM1D, oftewel de ‘Hummer’. Een, 93 kilo wegende, draak van een centerluidspreker, die het gat uit de vorige Nautilus 800 serie moet gaan opvullen. Een Classé Delta surround processor, DVD-speler en Cardas bekabeling fungeerde als basis voor de Home Theater demonstratie waarbij het beeld door een JVC D-ILA projector werd verzorgt. Voor de muzikale meerkanaals demonstratie werd gebruikt gemaakt van een EMM Labs loopwerk.

VAD show 2005 (c) Xingo

Ten opzichte van het vorig jaar heeft men de ruimte voor de demonstraties duidelijk verkleind, het merendeel van de Tuinzaal was voor een statische presentatie van een aantal nieuwe en verder bekende producten. Mijns inzien een niet geheel gelukkig gekozen concept want de fysieke luidsprekeropstelling was beduidend minder dan die van het afgelopen jaar. Neem hierbij nog het gegeven dat de vele bezoekers gewoon voor de surroundluidsprekers gaan staan tijdens de presentatie, om een glimp en snelle indruk te kunnen opdoen van de nieuwe 801D luidsprekers, en een teleurstellend eindresultaat is bereikt (tijdens de dealerdag op maandag was de demonstratie, doordat er minder bezoekers waren om het geluidsbeeld te verstoren, wel van uitstekende kwaliteit - red.) Mijns inzien is de ware kracht van een degelijke surroundweergave dit jaar niet getoond. Klankmatig viel de 801D op met zijn verdere verfijning ten opzichte van de Nautilus 801 luidspreker zonder die typische B&W signatuur uit het oog te verliezen.

VAD show 2005 (c) Xingo

Verder waren de nieuwe producten zoals bijvoorbeeld de Mini Theatre serie luidsprekers te zien. Een opvallende verschijning vond ik de nieuwe XT serie luidsprekers bestaande uit de XT4 vloerstaander, de XT2 stand-mounted luidspreker met een fraaie voet, de XTC center en PV1 subwoofer. Fraai ogende luidsprekers in een aluminium behuizing die mede door de vorm uiterst stijf is. Dit soort luidsprekers doen het mijns inzien erg goed in een interieur waarin vorm en kwaliteit hand in hand dienen te gaan. Er stond een opstelling met Classé apparatuur speelklaar maar door de Home Theater en muziekdemonstraties op de 801D luidspreker, heb ik de XT luidspreker helaas niet kunnen beluisteren.

VAD show 2005 (c) Xingo

VAD show 2005 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE